XXL extra dik breien of haken

Big Wool - extra vet XXL breien en haken met lontwol

Voor extra dik brei- en haakwerk voor o.a. plaids, sjaals, poufs, kussens en tassen, hebben we verschillende soorten geschikte lontwol. We hebben ze voor je verzameld op deze pagina:

(XXL) Breien en haken

Werken met lontwol

Je gebruikt de hele lont, of je kan deze één of meerdere keren splitsen, afhankelijk van de gewenste dikte.

Als je de lont zo gebruikt, krijg je een heerlijk zacht brei- of haak­werk. De wol blijft wel een beetje pluizen, want lontwol is niet gesponnen of getwijnd. De haren zijn alleen mooi in één richting gekamd. Om pluizen te voor­komen, kan je de wol voor of na het breien/haken wel vervilten.

Vooraf vervilt je de lont met behulp van een rolmatje, water en zeep tot een stevig koord. Als je je werkstuk na het breien of haken vervilt, raden we aan om dit met de hand te doen of in de wasdroger. Je kunt ook vervilten in de wasmachine, maar dan heb je het proces wat minder onder controle. Door met de hand te vervilten heb je de beste greep op het eind­resultaat.

Armbreien

Je kunt lontwol breien en haken met extra dikke pennen. Of zelfs met bezemstelen of PVC-afvoerpijp. Maar je kunt ook lekker wild armbreien, helemaal zonder pennen. Gewoon de lontwol breien op je eigen armen! Bekijk het tutorioal-filmpje van Stylecookie hieronder…

Handbreien

Handbreien is voor het maken van grote plaids misschien wel de “handigste” techniek. Onze klant Belinda van Meene [instagram-pagina] maakte door middel van handbreien een deken met 2 kilo van onze merino lontwol middelfijn, kleur 556 turquoise­groen: “Vandaag heb ik mijn bestelling ontvangen, wat een super­mooie wol zeg! Ik ben gelijk aan de slag gegaan met hand­breien met een geweldige deken van 90 bij 110 als resultaat!”. Hieronder het tutorial filmpje dat ze maakte…

Zo dus! Echt tof om te doen!! #xxlbreien #xxlhandbreien #xxlknitting #xxlhandknitting #lontwol #meervilt

A video posted by Belinda van Meene-Mantel (@toefjekleur) on

XXL extra dik breien of haken

Breien met afvoerbuizen

Heel dik breien met pennen van PVC-afvoerbuis? De pennen hierboven zijn gemaakt van 32 mm dikke pijp: schuin afgezaagd en goed glad­geschuurd. Heel eenvoudig zelf te maken! Verbind de buizen met een stuk dikke tuinslang en je hebt een stel rondbrei­pennen.
Het voorbeeld van de foto is gebreid met de hele, ongesplitste lont en is ca. 50 x 50 cm groot. Daarvoor is 600 gram wol gebruikt.

Hoeveel heb ik nodig?

Dat hangt heel erg af van je manier van breien of haken. Hoe dikker de naald, des te meer wol je gebruikt. Als je strak breit of haakt, gebruik je ook meer dan wanneer je losjes werkt. Splits je de lont, of gebruik je de hele lont? Kortom, het kan nogal verschillen. Je kunt dit als leidraad gebruiken:
Plaid 120 x 150 cm: ca. 3 kilo.
Kussen 50 x 50 cm (twee zijden): ca.1 kilo.
Sjaal 20 x 120 cm: ca. 500 gram.

Zie voor een berekening ook het patroon op deze pagina.

Lont aan elkaar zetten

Wij leveren een bestelling van meerdere kilo’s lontwol zo mogelijk aan één stuk. Maar omdat de lont uit onze voorraad niet eindeloos is, kunnen wij niet garanderen dat dit altijd lukt. Omdat twee stukken lont eenvoudig aan elkaar te zetten zijn, is dit ook geen probleem. Beide einden een beetje uitwaaieren en over elkaar leggen, dan lichtjes in elkaar rollen en verder breien. Je ziet er na het breien niets meer van.

XXL extra dik breien of haken

Bezemsteelbreien in Libelle nr. 6 2016

Bezemsteelbreien in Libelle nummer 6 (2016) met lontwol van meervilt! Het artikel op pagina 79 beschtrijft hoe je in 7 stappen een trendy kussen breit. Lees hier de uitgebreide beschrijving. Het is natuurlijk heel ruig en romantisch om te breien met bezem­stelen, maar met echte brei­naalden gaat het eigenlijk stukken makkelijker. Die zijn mooi glad gelakt, hebben een goede punt, zijn veel beter han­teer­baar en echt niet veel duurder. We hebben verschillende soorten.

Babyfoto’s

Lontwol is ook het materiaal dat veel wordt gebruikt voor het maken van de superzachte, fluffy dikke dekentjes (bump blankets) en vlechten voor newborn baby fotografie.

XXL extra dik breien of haken

Dikke breipennen en haaknaalden

Speciaal voor het “dikkere” brei- en haakwerk hebben we een selectie breipennen en haaknaalden in ons assortiment.

Verviltbare breigarens

Naast lontwol hebben we verviltbare breiwol van normale dikte. Deze is bijvoorbeeld geschikt voor het breien of haken van tasjes en sloffen.

XXXXX