Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen

Wij hebben een nieuwe webshop. Betere levertijden, artikelprijzen en verzendkosten. Klik hier om te bestellen: www.meaningfulcrafts.com.

Expositie

Naaldviltschetsen in wol
van Marsijah van Everdingen

Gratis toegang t/m zaterdag 23 februari 2019 van 11-16 uur tijdens winkelopeningen

Overzicht openingsdagen winkel & expositie

Marsijah van Everdingen (1985) studeerde af aan de kunstacademie in Den Haag. Als vaste medewerker bij meervilt! kwam zij in aanraking met wol en begon zij te experimenteren met dit materiaal voor haar teken- en schilderwerk. Dat resulteerde in een prachtige serie portretschetsen in wol.

Prik!

Op de academie in Den Haag heb ik mij voornamelijk gefocust op het maken van grote (houtskool)tekeningen en schilderijen waarin het voornaamste streven was om de dagelijkse beslommeringen van alledag op een zo dramatisch mogelijke manier weer te geven. De beeld­keuzes die ik hierin maak komen doorgaans voort uit een diepliggende fascinatie voor Indonesië en India, eerstgenoemde omdat mijn familie Indonesische roots heeft en beide landen door de gemaakte reizen ernaartoe, waarbij ik momenten en beelden heb mogen meemaken die een diepe indruk op mij hebben gemaakt.

Het fijne aan het werken met wol is dat het voor mij een nieuwe benadering is van het beeld dat je wilt uitdragen. Doordat het werken met wol een trager proces is dan met bijvoorbeeld houtskool of olieverf, duik je in feite dieper in een afbeelding. Waar bij het tekenen het zetten van een lijn bijna auto­matisch gaat, ben je met wol per millimeter bezig om de lijnen op de juiste plek te laten belanden.

Voordat ik bij meervilt! kwam werken had ik van wol enkel het beeld dat het van een schaap komt. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende vormen zijn waarin wol kan komen, kaardvlies, naaldvlies, lontwol…

Het is vooral erg leuk om te onderzoeken hoe deze verschillende soorten zich gedragen onder een viltnaald en hoe ze het beoogde effect kunnen ­versterken of juist verminderen. Het is mooi (maar vaak ook frustrerend) om te zien hoe een enkel draadje een beeld kan maken of breken.

Deze expositie bestaat dan ook niet uit voltooide werken, maar laat vooral de zoektocht in het werken met verschillende vormen van wol en ­verschillende naalden zien. Juist het feit dat de werken niet volledig ­afgewerkt zijn biedt nieuwe mogelijkheden in het proces en het toont tevens een van de prettigste eigenschappen van het werken met wol: het feit dat je er elk ­moment mee kunt stoppen of juist doorgaan (in tegen­stelling tot bijvoorbeeld het werken met olieverf).

De essentie van een beeld ligt vaak juist in elementen die we niet ­verwachten. De zoektocht naar deze elementen die ik al een aantal jaren uitvoer met houtskool en olieverf is uitgebreid met wol en ik beschouw dit als een welkome toevoeging aan mijn werkproces.

Ik hoop dat de schetsen in deze expositie u als toeschouwer zullen ­inspireren om wellicht zelf aan de slag te gaan of om in ieder geval stil te staan bij de beelden die we in het dagelijks leven mogen aanschouwen.

Marsijah van Everdingen

Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen
Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen
Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen
Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen
Expositie Prik! van Marsijah van Everdingen

XXXXX