Expositie Kleuren onder de Loep van Anja Schrik bij meervilt!

Kleuren onder de loep

Expositie van 11 mei t/m 13 juli
geopend elke vrijdag 11:00-16:00 uur
in de winkel van meervilt!

Foto-expositie over het fermenteren van plantaardige kleurstoffen door Anja Schrik

“Planten zitten vol met natuurlijke kleurstoffen. Met die kleurstoffen verf ik graag. Ik maak er verf­baden van om textiel in te kleuren of verfextracten om mee te zeefdrukken of stempelen.

Het winnen van de kleurstoffen uit planten kan op verschillende manieren. Tijdens mijn experimenten met het fermenteren van verfplanten was ik helemaal onder de indruk van de prachtige taferelen in de fermentatieflessen. De kleuren die vrijkomen, de gasbelletjes die opborrelen, de metamorfose van plant naar kleurstof. Eenmaal gewonnen kleurstoffen zijn ook prachtig te manipuleren. Alleen al door verhitten of het toevoegen van citroensap bijvoorbeeld.

Deze processen heb ik met fotograaf Martin de Vries vastgelegd in een serie foto’s en filmpjes. Foto’s die enorm uitvergroot de wereld van natuurlijke kleuren laten zien, filmpjes waarin schoonheid en scheikunde samen komen: kleuren onder de loep. Er staat bij meervilt! tijdens de expositie ook een installatie met fermenterende planten. Dit tafereel kun je dus in het echt aanschouwen.”

Anja Schrik

Kleuren onder de loep biedt een bijzondere kijk op het onstaan van natuurlijke kleurstoffen.

Expositie Kleuren onder de Loep van Anja Schrik bij meervilt!

XXXXX