m-kit-lane-go-cat

je hebt zo van die dagen…

“There are days and then there are days…. Go-Cat and Numlock measure 3.75 inches tall made by the needle felting method. It means poking and poking and then poking s’more into wool roving until their form appears. Thus I have garnered the fingers that would put any diabetic to the test. Little round-bottomed Numlock is removable and stands on his own when not racing around the garden in his beloved Go-Cat.”productomschrijving integraal overgenomen uit de Etsyshop van Kit Lane.

Eén van mijn favoriete naaldvilters met een fijn vilein gevoel voor humor en oog voor de monsterlijke kant van het leven. Kijk in haar winkel (op het ogenblik uitverkocht maar zie ’sales’). Meer foto’s op Flickr of lees haar Tumblr.

m-sebolds-beetroot

m-esgii-berenknuffelm-yebo-zebram-sebold-beetroot-front

knuffels

Surfknuffels van vilt uit diverse continenten allemaal gevonden op het wereldwijde web. Uit Amerika helemaal naadloos nat gevilt ‘Beetroot’ gemaakt door Sebold’s originals (éérste en laatste plaatje). Een faire zebra van Yebostyle uit Afrika waarschijnlijk met geprikte strepen en snoet. En bij Esgii uit Mongolië een likkebaardende beer van wolvilt in elkaar genaaid met de festonsteek. Esgii verkoopt naast knuffels nog veel meer moois van vilt zoals tassen, sloffen en ook winterjassen die ook geheel op maat kunnen worden gemaakt.

p1080776p1080753p1080803
p1080764p1080793p10807961p1080760p1080762p1080758

weversmarkt Hoorn 2009

Een willekeurige selectie van de foto’s die ik vorig jaar op de Weversmarkt in Hoorn heb gemaakt van dingen die me opvielen, Hollandse Gouden Eeuw architectuur, plarn, vilthoeden, schaapjes, mooie strengen wol, een hoed gemaakt van stroken beschilderd papier, leuke visitekaartjes en een patchwork hond (spijt dat ik hem niet heb gekocht, kijk hier voor een gratis patroon). Morgen op de Weversmarkt 2010 is meervilt! er ook.

m-zacht-bonthart-els-demeijer

haar anders

Afgelopen zondag stond meervilt! op de vezel wol en textieldag bij Oranjerie Passewaay in Tiel. Een erg leuke locatie heerlijk buiten in de Betuwe, leuke standhouders, geinteresseerd publiek goed georganiseerd, kortom een geslaagde dag. Naast veel moois van schapenwol danwel gevilt of gebreid was er ook ander haar te bewonderen. Els de Meijer van Zacht stond er met kussens, spreien en accessoires gemaakt van gerecycled bont. Het vosje van je tante, de konijnenjas van je moeder, de Astrakan muts van je oom: geen voer meer voor motten diep in de klerenkast, maar alles omgevormd tot moderne en bruikbare interieuraccessoires. Rian van Reijnen van Snowhair vilt en breit met hondenhaar, bijvoorbeeld met het haar van Samojeden. Opmerkelijk ander haarnieuws kwam ik al surfend hier tegen, bekijk ook het filmpje. Of het serieus is geen idee, ik kan me niet voorstellen dat zoiets blijft drijven, maar wellicht werkt het.

m-yoomoo-hazenmeisje-unipue_r_2

hazenmeisje

Vanwege Pasen hierboven wederom een plaatje van naaldviltwerk van Yoomoo één van mijn favoriete naaldvilters.  Mijn Japans is helaas niet wat het zou kunnen zijn maar ondertusssen heb ik wel geleerd dat ‘yo mo’ Japans is voor schapenwol.  Bekijk nog meer foto’s van dit ietwat schuchtere en ingetogen hazenmeisje op Yoomoo’s blog. Bekijk ook de rest van haar blog want alles is mooi wat ze maakt, zoals bijvoorbeeld ook het vossenmeisje.

m-viltkabouter

viltkabouter

Van je vrienden moet je het maar hebben …..

Enkele maanden geleden was ik jarig en kreeg ik van vrienden een stel tuinkabouters, hmmm. Hele erge kabouters met een bewegingssensor die ze bouwvakkersgewijs deed fluiten zodra je er langskwam. Niet ‘n klein beetje fout dus maar echt ernstig.

Ze kostten niet de hoofdprijs, ik had ze namelijk ook zien staan bij de Action, mijn vrienden zijn niet voor niks mijn vrienden, we hebben dezelfde favoriete winkels, maar om ze nou direct door te schuiven naar de Kringloopwinkel vond ik ook wat ver gaan. Gelukkig was één van hun al weer snel jarig dus met een beetje fluoriserend groene wol, wat zeep en heet water had ik een mooi cadeau. De sensor heeft de viltbeurt helaas niet overleefd dus fluiten doet deze kabouter niet meer.

m-dubrovsky-spotted-deerm-goat

ogen

Ogen zijn heel bepalend, niet alleen voor de gezichtsuitdruking maar voor het hele wezen van een dier. De laatste tijd kwam ik allemaal met de naald gevilte beesten en figuren tegen, met ogen van glas. Zoals het hert hierboven van Viktor Dubrovsky uit Rusland, hij! maakt ook koeien, varkens, honden en vogels, alllemaal van wol in natuurkleuren en stuk voor stuk raak. Kijk ook op z’n blog want naast naaldviltbeesten maakt hij ook hele mooie foto’s en tekeningen.

De levensechte geit is van Ursa ook iemand die ruwe wol en glasogen gebruikt. Het witte konijn met de gele ogen die angstig over een muizenval trippelt vind ik bijzonder mooi. Lees op het bulletin board van de felting & fiber site over Shrek het schaap die zes jaar lang uit de handen van de schapenscheerder wist te blijven maar toen toch werd ontdaan van zijn vacht van 27 kilo! De foto’s zijn als altijd klikbaar en worden groter.

m-partijtje-vingersm-partijtje-evam-partijtje-alettem-partijtje-wiesjem-partijtje-moniquem-partijtje-saram-partijtje-sterre

Plaatjes zijn klikbaar en worden groter.

Marjolijn, Taïs, Lotta …

Afgelopen zaterdag 4 april was meervilt! op het verjaarspartijtje van Marjolijn die deze week negen wordt. Met nog acht andere meisjes is er driftig geprikt, soms in de vinger maar vooral in allerlei kleurtjes wol. Er zijn balletjes geprikt, een aap, kuikentjes, paashaasjes, een banaan, een uilskuiken, en een bijtje dat halverwege toch nog iets anders werd. Een balletje met diverse lagen verschillend gekleurde wol is doorgeknipt en de twee toverbal helften zijn geregen aan een draadje, gepromoveerd tot vriendschapsketting, één helft voor de jarige en de ander voor haar vriendin. Afgezien van de vingers die bepleisterd moesten worden, ook die van mij, was het partijtje een succes. Voor alle meisjes was er ook een compleet meervilt! mini-naaldviltsetje om thuis verder te prikken.

m-partijtje-resultaatm-partijtje-set2

m-beren-7

beren in het park

De meervilt! tasaanhangers voor de cursisten van afgelopen vrijdag 27 september. Omdat we in het Ripperdapark sinds kort naast een bronzen buste van meneer Ripperda hemzelf nog een beeld hebben staan en één van de cursisten in het park woont zijn het deze keer beren geworden. Het berenbeeld stond eerst op het Stationsplein ter herinnering aan het hofje van Beresteyn dat in de jaren zeventig is gesloopt om daarvoor in de plaats te zetten het monstrum Beyneshal en flatcomplex. Omdat het Stationsplein nu helemaal op de schop is moest het beeld ook weg, een buurtbewoner heeft ervoor gezorgd dat de beren zolang in het Ripperdapark kunnen logeren.

Bij de foto’s; een viltkei gevilt met een negennaalds! naaldvilthouder, waarover later meer, doormidden geknipt gewoon met een schaar. De helft van de viltkei al prikkend getransformeerd tot de ruwe grondvorm van een berenkop. Vier beren met wat meer detaillering. De archiefbeer met sjieke glasogen, liggend op een lap natgevilte paarse wol en lapjes industrieel naaldvilt in verschillende tinten groen. De beren vastgeprikt op hun paarse ondergrond met daaronder nog een lapje groen naaldvilt wat met de kartelschaar op maat is geknipt en met dubbelzijdig tapijtband is vastgeplakt aan het paarse vilt. De berentrofeeën samen met de standaard meervilt!pleister vastgemaakt aan de tassen.

m-beren-1m-beren-2m-beren-3
m-beren-4m-beren-5m-beren-6

Foto’s zijn klikbaar en worden groter.

hippopotamus

Ik heb al eens eerder geschreven over Yoomoo maar het is een echte meervilt!favoriet en dit nijlpaard vond ik weer zo mooi. Dat rozige wat er doorheen schemert, die teentjes, die blik, dat flossige staartje; alles eigenlijk dus.

hip_1hip_2