Roze breien

roze breien

Aanstaande zaterdag kan je voor de laatste maal in het Workshop Centrum Haarlem lekker wild breien voor de Roze Zaterdag in Haarlem op 7 juli. Haken mag overigens ook als het maar roze is. Vanaf 9 juni worden er een week lang wereldwijd zogenaamde KIP dagen (Knit In Public) georganiseerd en wordt er op de meest uiteenlopende plekken in het openbaar gebreid. Ben je zaterdag niet in Haarlem maar bijvoorbeeld in Parijs dan kun je hier terecht of stel je bent als echte Queen in Londen dan kun je je hier melden met wat wol en pennen. Moet je werken aanstaande zaterdag of ben je allergisch voor roze dan kun je zondag 10 juni in het Vondelpark in Amsterdam terecht bij de Picknit aldaar. Of in Den Haag in het park van Clingendael. Kortom kun je nog breien? brei dan mee!

m-risotto
m-de-hooikistm-risotto-aanfruitenm-in-de-hooikistm-timing

hooikist, hooimadam

De meervilt!buurman heeft een nieuw bizniz: hooikisten gemaakt van stevige oude kaasplanken gevuld met hooi. Met ‘n hooigevuld afdekkussen in een vrolijk groengeruite katoenen hoes zodat de kist ook gebruikt kan worden om op te zitten. Het meervilt!huishouden is altijd in voor lowtech oplossingen dus tegenwoordig staat er zo’n heerlijk geurende kist hier in huis. Ideaal! Rijst, aardappels, peulvruchten en pasta even op het gas en dan de hooikist in. Je verbruikt veel minder gas, er kan niets meer aanbranden en het werkt zonder gekmakende electronische piepjes. Heerlijk eerlijk product. Een soepkip met water kruiden en groenten gaat voor ‘n half uurtje op het vuur en bivakkeert daarna de hele nacht in de hooikist: ’s ochtends vroeg heerlijk geurende kippenbouillon. En pas op! nog gloeiend heet, je hebt echt pannelappen nodig. Risotto: niks een half uur in de pan roeren, maar gewoon even aanfruiten en 20 minuten in de kist.

Ik had bedacht dat ik geruite pannelappen zou vilten zodat ik ‘n excuus had om over de hooikist te schrijven op dit vilt- en wolblog. Maar ondertussen is dat niet meer nodig want nu is er: de Hooimadam ‘n wollige hooikist. Een handzame versie van de hooikist, ontworpen door Nicoline Hooijmans, met wol in plaats van hooi. Ongelofelijk maar het is dus mogelijk: koken met wol!

m-catharina-van-vliet-gesponnen-merino

spinnen

Gistermiddag kwam ik er via een link van een bloggende meervilt!klant achter dat haar bestelling door de DHL bezorgd was. Catharina had om 14.30 een berichtje geplaatst waarin ze schreef over haar net gesponnen wol, mooie paarse Merino (no. 565). Voor die tijd had ze dus al een heel eind garen gesponnen, diverse foto’s gemaakt en een bericht geschreven en geplaatst. En dat terwijl volgens de DHL trackntrace informatie het pakje om 9.30 nog op het verdeelpunt was. Fantastisch om te zien wat een enthousiasme en werklust zo’n beetje wol niet alleen bij vilters maar dus ook bij spinners teweegbrengt. Ook in het weekend van 27 februari gaat er  gesponnen worden met wol van (oa) meervilt! Tabitha van den Ende heeft Jacey Boggs van Insubordiknit uit Amerika uitgenodigd om in Dordrecht een workshop artyarn spinnen te geven. Van Jacey Boggs het garen ‘plumpassionate’ hieronder.

m-yarn-jacey-boggs1

Ook leren spinnen of op zoek naar spinners in de buurt? De Landelijke Spingroep. Meer artyarns bij Pluckyfluff. Of nog veel meer waanzinnige garens op Etsy.

m-q-sits-collectie-5404

geen vilt maar quilt

Geen vilt maar textiel; van de doorgepitte, en vaak van kleine stukjes aan elkaar genaaide soort: quilts dus. In het Friesmuseum in Leeuwarden is nog tot 29 maart de tentoonstelling Quilts, kunst met een Q te zien. Zaterdag 28 februari en zondag 1 maart is er ook een Quilt markt met workshops, lezingen en een stoffenmarkt. Was ik graag naar toe gegaan maar ik zit in Londen. Ook niet fout natuurlijk maar dit is al de tweede keer dat ik in Londen ben en Kaffe Fasset mis. De voorlaatste keer was er een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Victoria and Albert museum die geopend werd op de dag dat wij weer terug moesten. En nu zit ik in Londen en is hij in Friesland. Nou ja, als ik terug ben ga ik in ieder geval naar de tentoonstelling in Leeuwarden.

m-stoerevent1

m-stoerevent2

stoere vent

Dit bericht gaat over het ‘meer’ in de onderregel van dit blog: over vilt en meer. Mimi Kirchner uit Amerika maakt poppen van textiel, en hoewel ze af en toe wel gebruikt maakt van ‘n lapje naaldvilt, viltballetjes en hergebruikte wollen truien is het geen 100% vilt. Maar wat ze maakt is wel heel mooi. Zoals bijvoorbeeld deze stoere kerel met tattoos, gemaakt van een lapje Toile de Jouy. Toile de Jouy is de naam van de soort stof die in de 18de eeuw werd geproduceerd in het plaatsje Jouy-en-Josas vlakbij Versailles in Frankrijk. Katoen of linnen bedrukt met patronen van landschappen of figuren. Ik vind het een vondst om zulke stof te gebruiken voor een getatoëerde kerel. En hoewel Mimi ook lieve oude omapoppen, en schattige kleine meisjespoppen maakt vind ik zo’n stoere kerel in het pop erg leuk. Meer zien en lezen over haar werk? Klik op Mimi Kirchner voor haar blog Doll of kijk in haar Etsyshop om één van haar poppen te kopen. Stoere vent is al vergeven maar je kunt nog wel een plaatje van hem kopen, in de vorm van een koelkastmagneet.