m-malevich-black-squares
m-foundation-lisa-klakulak-strongfelt-photo-mary-vogel

vierkant zwart en zeep

Net voor de vakantie was ik bij Dorie van Dijk voor de workshop ‘Sculpting Hollow Form’ van Lisa Klakulak. Lisa is niet iemand van happy accidents; ze weet precies wat ze wil en hoe ze dat vilttechnisch moet bereiken. Dat is de moeite waard want ze maakt indrukwekkend werk zoals ‘Foundation’. Een levensgrote holle ruggegraat geheel en al nat gevilt. Door te diferentiëren met verschillende densiteiten partiëel vilt en zo verschillende krimpingspercentages te bewerkstelligen weet ze vanuit een platte vorm driedimensionaliteit te creëren. Een hulpmiddel daarbij is haar ‘deck of cards’ zoals ze het zelf noemt. Een stapel zwarte gevilte proeflapjes met allemaal een verschillend gewicht per vierkante centimeter. Die lapjes deden me denken aan ‘Black Square’ van Kazimir Malevich. Niet enkel door vorm en kleur maar vooral door de viltsuprematie die eruit spreekt, als in totale beheersing van je materiaal. Overigens niet helemaal ’t soort suprematie zoals Kazimir het bedoelde maar associaties storen zich niet aan bedoeling.

Ander zwart kwam in de vorm van de zeep die Lisa gebruikt; Saboune el Beldi oftewel savon noir. Net als savon de Marseille gemaakt met olijfolie maar verzeept met potas in plaats van soda wat een zachte zeep oplevert. De zeep is niet echt zwart meer een donkergroenachtig bruin. Ik vond het erg prettig om mee te werken; zuinig in gebruik, niet te zepig en zacht voor mijn handen.

Ik was al in vakantie modus en heb geen foto’s gemaakt maar Kim Winter één van de internationale medecursisten heeft het hele proces goed gedocumenteerd.

m-grannyshirtm-grannysquare-crochetm-ms-barnes-felt-rugm-felted-grannysquare

grannie squares

Tegenwoordig zijn grannie squares weer helemaal heet en in maar ik vind ze nog steeds niet echt mooi. Op de lagere school zaten er twee meisjes bij mij in de klas die allebei een minirok en bolerootje hadden, genaaid van granny squares. Zelfgehaakt denk ik door hun respectievelijke moeders. Afgezien van mijn afkeer van granny squares was ik toch een weinig jaloers want ik houd namelijk wel van identiek geklede mensen. Ik houd meer van éénkleurige dingen zoals bijvoorbeeld de giga grannie squares gemaakt door mevrouw Barnes. Bekijk al de 17 foto’s in de diashow bij het artikel in de New York Times. De royale maat en het feit dat ze gevilt (of feitelijk gevold) zijn helpt natuurlijk ook. Voor meer grannie square plaatjes klik hier.

m-mimi-kirchner-band-aids
mimikirchnerfoto_doll

pleisters

Bij het opruimen van de vakantiespullen waaronder het kleine verbandtasje met daarin onder andere de mooie goud/zilverfolie nooddeken, leukoplast, verbandrolletjes en andere nuttige zaken die ook dit jaar wederom ongebruikt terug in de vakantiekist ging, moest ik denken aan pleisters. Wollige pleisters, op de knieën van een pop gemaakt door Mimi Kirchner. Niet een gevilte pop maar wel helemaal gemaakt van vervilte, oftewel gevolde wol. Meteen een gelegenheid om het verschil tussen vilten en vollen uit te leggen.

Vilten is onbewerkte (hoogstens gekaarde of gekamde) wol tot een samenhangend geheel vervilten met warm water en zeep en heel veel wrijving.

Vollen is het vervilten van wol die al verwerkt is tot een halfprodukt, zoals een wollen weefsel, breisel of iets wat is gehaakt van wollen garen. Zoals je lamswollen truitje dat per ongeluk in de wasmachine is vervilt door de wrijving, de warmte en de zeep. De juiste technische term daarvoor is dus; gevold.

Meer van Mimi Kirchner is  te zien op haar Flickr pagina en te koop in haar Etsyshop.