m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-paaseieren-gepriktm-myrtleandeunice-easter-chick-tutorial

kleurige eieren en kuikens

Geverfde kippeneieren en kleurige eieren van schapenwol. De wollige eieren zijn geprikt met de viltnaald en helemaal van wol in diverse groen en blauwige tinten. Bekijk vooral ook nog meer foto’s en de werkbeschrijving van de kuikens in actie (de 2 hierboven zijn aan het line-dancen) gemaakt door Tania op haar blog Myrtle & Eunice. Nog heel veel meer viltig Pasen vind je op Pinterest.

m-madebymoxi-mr-wonderful

no wax mister

Tegenwoordig wordt op alle fronten door dames èn heren gewaxt, gestript en gelaserd. Mister Wonderful gemaakt door moxie doet niet moeilijk over wat dons op de lip, haar op zijn armen, bossen onder de oksel en alles wat daar tussenzit, inclusief bikinilijn. Meneer Fantastisch is gewoon voor de volle honderd procent harig en heeft bovendien een snor om trots op te zijn. Meer van moxie te zien op haar Flickr, te koop in haar Etsy en te lees in ‘n CNN artikel.

m-wolboom-wilgenwilgm-zwerk-aalten-2011m-wolboom-beschrijving

wolboom

Het is al weer even geleden maar in Aalten op de Farm en Countryfair was het zulk groeizaam weer (bedankt buienradar!) dat er bij de ingang van de schapentent spontaan een wolboom groeide. Met wat hulp van Wilg & Wilg natuurlijk.

m-asherjasper-princess-and-pea-needle-feltedm-feltedcreatures-pea-broochm-lybo-peas-in-a-podm-viltballetjes-reuze-erwten

fijne erwtjes

Prinses en breed lachend erwtje geheel met de naald gevilt door Vicky van asherjasper. Dit vrolijke erwtje zal niet snel geplet worden door de prinses en al haar dikke wollen dekens want zijn plek is ònder het bed. Bekijk ook de gevulde eierdozen en meer van asherjasper op haar Flickr. Meer met de naald gevilte erwtjes op Etsy van Christine van Feltedcreatures. Of de gehaakte Amigurimi erwtjes van Lybo. En een zak vol kant en klaar gevilte giga-erwten van bijna twee centimeter doorsnede, binnenkort weer te koop in de meervilt!winkel.

m-tweemuts-geviltm-tweemuts-met-restenbloemm-tweemuts-close-upm-tweemuts-clover-wolklauwtjem-tweemuts-vliesrestenm-tweemuts-vliesrest-op-de-kaardborstelm-gekaarde-vliesresten-tweem-gekaarde-vliesrestenm-tweemuts-vastgeprikte-bloemenm-vliesrestenbloem-sleutelhanger

tweemuts

De eerste theemuts was gemaakt op de traditionele manier met plukjes wol en een mal. Tweemuts is ook naadloos natgevilt om een mal maar dan niet van plukjes losse lontwol maar met dik naaldvlies. Het grote voordeel van naaldvlies is dat je meteen al ‘n  mooie halfgevilte basis hebt die bovendien overal even dik is. En je kunt er heel goed strakke vormen van knippen.

De kartonnen mal van de theemuts heb ik op het dubbelgevouwen naaldvlies gelegd en het vlies met een extra naadtoeslag van ongeveer een centimeter uitgeknipt. De bloemen heb ik met behulp van een malletje van papier uit gekleurd naaldvlies geknipt en lichtjes vastgeprikt met de Clover vijfvilter. Met het Clover wolklauwtje de naadtoeslag rondom wat uitgeplozen. En daarna de éne naadtoeslag om de mal heengevouwen en met wat zeepwater ‘vastgeplakt’ op de kopse kant van het karton en dat ook gedaan vanaf de andere kant met de andere naadtoeslag. Dat alles goed vast gevilt eerst de kopse kanten en toen het geheel.

Is éénmaal alles voldoende gevilt en gekrompen; de onderkant opengeknipt en de mal verwijderd. Uitspoelen, droogslingeren in de slacentrifuge, drogen en klaar is tweemuts! De kniprestjes van de bloemen zijn met de kaardborstels weer uitelkaar gekamd en gemengd. Die gekaarde wol is nat en zepig tot een dik schijfje gevilt en halverwege het proces is het schijfje op vier plaatsen ingeknipt en al viltend tot bloem gevormd. Met een dikke naald een lintje er door heen trekken wat bijpassende kralen rijgen en je hebt een sleutelhanger.

m-bezet-dekenm-warme-deken

koninginnedeken

Lekker foute deken speciaal voor Koninginnedag. Een ideetje van mijn broer, die ook zorgde voor de typografie, de styling, de “Royale” props en de modelling. Voor al diegenen die hun plekje op de vrijmarkt willen markeren, of hun stekkie misschien zelfs de hele koude ‘koninginnenach’ lang moeten bewaken. De grote roze letters zijn geknipt uit fijn Merino naaldvlies en nat vastgevilt op een oude deken van de Schalm (kringloopwinkel) met behulp van de GrooVi. Ook na 30 april goed te gebruiken ter leniging van alle soorten territoriumdrift.

m-p1100459m-p1100471m-p1100465_2m-p1100527m-p1100534m-p1100541

groovi ballentas

Vandaag was meervilt! op de drukke Handwerkbeurs in Zwolle. We waren te gast op de stand van GrooVi viltmachines waarvan wij sinds kort dealer zijn. Lidwina Charpentier van GrooVi was druk doende de GrooVi viltmachines te demonstreren aan de hand van een viltwerkstuk in de vorm van een tas. Blauw en groen kaardvlies gevormd om een plastic mal met daarop viltballen. Viltballen welwillend gedraaid door vele handen uit het publiek. Na drie keer zo’n zes minuten in de machine te zijn gevilt is de tas aan één zijde opengeknipt, binnenstebuiten gekeerd en toen voor de laatste keer nog een tiental minuten in de machine gevilt. De Handwerkbeurs in Zwolle is ook nog op zaterdag 27 en zondag 28 februari geopend. En heel binnenkort staat er bij meervilt! in Haarlem een GrooVi 1500. Geen zin om in de rij te staan voor de kassa? Je kan je entreekaartje voor de beurs ook goedkoper via internet bestellen.

m-viltkabouter

viltkabouter

Van je vrienden moet je het maar hebben …..

Enkele maanden geleden was ik jarig en kreeg ik van vrienden een stel tuinkabouters, hmmm. Hele erge kabouters met een bewegingssensor die ze bouwvakkersgewijs deed fluiten zodra je er langskwam. Niet ‘n klein beetje fout dus maar echt ernstig.

Ze kostten niet de hoofdprijs, ik had ze namelijk ook zien staan bij de Action, mijn vrienden zijn niet voor niks mijn vrienden, we hebben dezelfde favoriete winkels, maar om ze nou direct door te schuiven naar de Kringloopwinkel vond ik ook wat ver gaan. Gelukkig was één van hun al weer snel jarig dus met een beetje fluoriserend groene wol, wat zeep en heet water had ik een mooi cadeau. De sensor heeft de viltbeurt helaas niet overleefd dus fluiten doet deze kabouter niet meer.

m-viltpepers

rode pepers

Voor een vriendin die gister jarig was maakte ik een ketting met rode pepers. Op het Textielweekend had ze een gelijksoortige pittige ketting  gezien en na ernstige twijfel toch niet aangeschaft, dus vandaar. De ketting is helemaal nat gevilt afgezien van het groenseltje tussen vrucht en steel wat ik met de naald heb geprikt. De planning was wat strak dus de ketting was ondanks droogslingeren in de slacentrifuge niet echt droog. De jarige job werd daardoor echter niet gehinderd en zat met een vochtige ketting om haar nek aan de verjaardagsdis. We hebben erg lekker gegeten.