kussen-ria-van-damkussen-dori-van-dijkkussen-inge-everskussen-corrie-balkkussen-ricarda-assmankussen-liesbeth-wiebengakussen-tineke-brands-kant-blauwkussen-einbandkussen-maud-roel
kussentjesvoorkeniavkgnhflkussen-tanja-reekerskussen-vilterm-vkg-regiodag-22062014

kussens voor Kenia

De meervilt! blogberichten zijn al een tijd niet ververst, niet omdat er niets te melden is maar het schrijven schiet er bij in. Zo is het alweer twee maanden geleden dat hier bij meervilt! in de workshopruimte zo’n twintig leden uit Noord-Holland van de Viltkontaktgroep bijeen waren voor de halfjaarlijkse regiodag. Zo’n Regiodag heeft meestal een thema en deze keer was het Kussentjes voor Kenia.

Kussentjes voor Kenia is een ‘Felt the world together’ project van Inge Evers en Adine Mansholt. Zij waren afgelopen winter 2013 in Kenia om daar na Pamela MacGregor met de vrouwen van de Karunga Women’s Group (pdf) te vilten. Om geld in te zamelen voor de aanschaf van meer schapen en dus meer wol waar de vrouwen verkoopbare producten van kunnen maken zijn Inge en Adine het Kussentjes project begonnen. Het idee is dat je een kussentje vilt (haakt, breit, weeft, punnikt etc. of gebruik ’n combinatie van deze technieken) en doneert. De gedoneerde kussens worden verkocht en de opbrengst gaat naar de vrouwen in Kenia. De kussens die tijdens de Regiodag zijn gemaakt, zie de detailfoto’s hierboven, waren nog niet helemaal af maar er zijn er die al weer terug naar Haarlem zijn gekomen.

De kussens zullen bij meervilt! geëxposeerd en verkocht worden ten tijde van de Haarlemse Kunstlijn op 1 en 2 november. En aansluitend tijdens de expositie ‘In de ban van vezels, vilt- en papierwerken’ van Inge Evers. Er zijn niet alleen in Haarlem kussens gevilt ook andere regio’s zijn aan de slag gegaan zoals bij Annemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde.

Wil je ook een kussen doneren en exposeren bij meervilt!? Maak een kussen, van klein speldenkussentje tot groot woonkussen, en doneer! We kunnen nog een heleboel kussens gebruiken want één schaap kost ongeveer tachtig euro. Iedereen die wil kan meedoen, voor meer informatie over het project en de voorwaarden zie hier. Zin om met andere mensen samen te vilten en een kussen te maken? Kom vrijdag naar de meervilt!keuken en maak je kussen daar. Wanneer je je kussen doneert is de viltkeuken gratis, houd je je kussen zelf, dan betaal je de normale prijs van 15 euro.

m-expositieposters

posters plakken

Schuin tegenover meervilt! op de Jansweg is een officiële poster plakplek. De posters van de verschillende politieke partijen zijn ondertussen weer weg en nu hangen er posters voor de expositie Beeld in Zicht van Irene van der Wolf.

Naast wolwinkeliers zijn we bij meervilt! tegenwoordig ook tentoonstellings-organisatoren. Niet dat we niets te doen hebben. Maar hoe leuk is het om het product te kunnen tonen van al de creatieve mogelijkheden die wol en vilt je bieden. En creativiteit daar is het werk van Irene bij uitstek een voorbeeld van. Zoals ze zelf zegt: creativiteit = vrijheid en vrijheid = creativiteit. De creativiteit spat er in alle toonaarden vanaf. Komt dat zien! Van 11 april tot en met 10 mei voor openingstijden zie hier. Wij gaan nog wat posters plakken.

m-irene-van-der-wolf-jas

m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

Stro vlechtwerk in DrentheFemmie Duiven - Circle of clay

textiel leeft ook in Drenthe

Het meervilt!blog is na maanden radiostilte weer boven water. Sinterklaas 2012 is definitief geschiedenis en zomer 2013 is een onontkombaar en bovenal warm feit. Die zomer gecombineerd met een Textielkunst-route in een mooie omgeving zorgde afgelopen weekend voor het ultieme vakantiegevoel. Het meervilt! kernteam was afgereisd naar Zweeloo voor de opening van de expositie Textielleeft!

Vijfenzeventig textielkunstenaars uit het gelijknamige boek exposeren op 20 locaties. Bijzonder om al dat werk nu eens in het echt te zien. Fietsend met de ‘mevrouw van het boek en ‘de man van’ hebben we genoten van alles. Het vlechtwerk van stro op de Drentse schuren leverde een mooi beeldrijm op met het werk van Femmie Duiven, zie de foto’s hierboven. Hier is ook nog een filmische impressie van de expositie, gemaakt door Olaf, de zoon van Ellen Bakker.

Op de terugweg ook nog langsgegaan bij Hawar in Oldeberkoop voor de expositie van Marjolein Dallinga. Nog meer werk van kunstenaars uit het boek Textiel leeft! is te zien in Winterswijk bij galerie help u zelven.


loutje met roze tassie

Loutje in Pink, vanwege Roze zaterdag is het standbeeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem sinds gisteravond gehuld in een gebreide roze poncho en aan zijn hand bungelt een fel roze tasje van vilt. Lekker warm ingepakt worden door fijne brandweermannen wie droomt daar nou niet van? Het tasje was een micro-sponsoractie van meervilt! en is tot stand gekomen door de onvermoeibare en belangeloze inzet van Marie Louise Hebly van het Workshop Centrum Haarlem die op het laatste moment van een Nepalese viltlap nog even een mooi vilten tasje in elkaar genaaid heeft voor aan de hand van Loutje. Ik hoop dat Laurens ondertussen iets zwaars in z’n tassie heeft gestopt want het is daarboven behoorlijk winderig. Je tassie zal maar wegwaaien!

Viltwerk van Irina AndreevaViltwerk van Irina Andreeva

super mini valenki’s

Zoals een ware Russische betaamt, vilt Irina Andreeva ook valenki’s; viltlaarzen. In alle maten van super mini tot kloek groot. Alhoewel het bij haar niet zozeer een voetbedekking maar meer een levensvorm is. Een levensvorm met twee verschillende voortplantingsstrategieën; ze groeien aan een boom of ze worden gewoon geboren zoals hierboven is te zien. Bekijk haar blog want ze maakt echt heel erg mooie dingen, allemaal van tamelijk ruige ongeverfde wol in verschillende tinten schaap met of en toe een accentkleur zoals henna!-oranje.

Duizelt het Russich je een beetje, bekijk dan hier alleen foto’s gemaakt door Gregory Aghayan van haar tentoonstelling “warme dag” in een Russisch hospice.

m-viltlaarzen-kindermatenSchoenleestschoenleestenAntislip latex

mini valenki’s

Voor de GrooVi demodagen bereiden we meestal twee werkstukken voor om ter plekke machinaal te vilten. Een wat groter stuk en iets kleins voor in de GrooVi 600. Zo zijn er de afgelopen tijd een aantal mini valenki, kleine viltlaarsjes in maat 20 en 22 gevilt. Een goed voorbeeld van wat je kunt doen met wat naaldvlies (voor een contrasterende binnenkleur), zelf gekaarde speciale meervilt!mix van diverse restanten wol en een stuk in vorm geknipte mallenfolie. Het vilten wordt gedaan door de viltmachine, maar het vormen van de uiteindelijke pasvorm blijft handwerk. Door gericht rollen en wrijven in een bamboe rolmatje kneed je als het ware de vorm in zo’n vilten laars. Een schoenleest als contramal is daarbij een makkelijk hulpmiddel. Op de zolen van de roze laarsjes is tenslotte een laagje vloeibare latex gekwast en waardoor deze antislip zijn gemaakt. Meer valenki? Zie hier!

Roze breien

roze breien

Aanstaande zaterdag kan je voor de laatste maal in het Workshop Centrum Haarlem lekker wild breien voor de Roze Zaterdag in Haarlem op 7 juli. Haken mag overigens ook als het maar roze is. Vanaf 9 juni worden er een week lang wereldwijd zogenaamde KIP dagen (Knit In Public) georganiseerd en wordt er op de meest uiteenlopende plekken in het openbaar gebreid. Ben je zaterdag niet in Haarlem maar bijvoorbeeld in Parijs dan kun je hier terecht of stel je bent als echte Queen in Londen dan kun je je hier melden met wat wol en pennen. Moet je werken aanstaande zaterdag of ben je allergisch voor roze dan kun je zondag 10 juni in het Vondelpark in Amsterdam terecht bij de Picknit aldaar. Of in Den Haag in het park van Clingendael. Kortom kun je nog breien? brei dan mee!

m-naaldvlies-guldenroede-0m-naaldvlies-guldenroedem-naaldvlies-guldenroede-2m-naaldvlies-geverfd-guldenroede

verven met guldenroede

In de meervilt!tuin staat de Guldenroede (Solidago) huizenhoog, kamerbreed en lang. Gratis plantaardige kleurstof waar je toch iets mee zou moeten doen ware het niet dat ik niet zo’n zin had in beitsen en urenlang dampende ketels. Na recentelijk met veel plezier te hebben geëxperimenteerd met het verven van wol in de magnetron met voedselkleurstof dacht ik laten we het eens zo proberen. Het benodigde beitsmiddel aluin was alleen in sprayvorm voorhanden en ik heb dus geen idee hoe geconcentreerd die oplossing nou was. Maar de resultaten na vier keer vijf minuten in de magnetron op de hoogste stand waren helemaal niet gek. In een schaal tussen twee goed met water doorweekte lapjes naaldvlies heb ik vijf bloemtakjes van de Guldenroede gelegd dat alles nog eens besproeid met deospray oftewel aluin = beitsmiddel. Het geheel toen met wat magnetron folie over de schaal vijf minuten in de magnetron op vol. Na die eerste keer was er al behoorlijk wat kleurstof uit de bloemen in de wol opgenomen. Daarna heb ik het geheel wat gekneed nog wat water toegevoegd zodat het niet droog zou koken en dat alles nog drie keer vijf minuten in de magnetron gedaan. Het ene naaldvlies was mooi geel en het fijne Merino naaldvlies had een wat zachtere tint maar dit alles is zeker de moeite waard om verder mee te experimenteren. Eens kijken wat er nog meer in de tuin staat.

m-daphne-brasser-viltbol m-daphne-brasser-viltbol-close-upm-daphne-brasser-viltpaneel-banen-openknippen

daphne brasser

Uren noest handwerk, meters rood en grijs naaldvlies en 1200 kralen zijn gebruikt voor deze bal van 1 mtr doorsnee (of was het 1,20 mtr?) gevilt door Daphne Brasser. Vanaf aanstaande zaterdag 2 april in het echt te zien bij Galerie Helder in Den Haag, de expositie duurt tot 8 mei. Behalve de giga viltbal ook te bewonderen muurpanelen van vilt ook van Daphne haar hand. Het zwarte vilt met de rood en gekleurde banen (te zien op de onderste actiefoto) is een stuk sneller gevilt met wat hulp van de GrooVi 1500 viltmachine hier in de meervilt!werkplaats.