m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-lou-geprikte-wolviltlapjes-lap

m-wolviltlapjeslap-geraspte-zeepm-wolviltlapjeslap-begietenm-wolviltlapjeslap-oprollenm-wolviltlapjeslap-natm-wolviltlapjelap-schoonsnijdenm-naaldvlies-omvouwenm-wolviltlapjeslap-oranje-naaldvliesm-meer-waterm-wolviltlapjeskleed-nat

methode Marie Louise

Mijn vriendin Marie Louise van het Workshop Centrum Haarlem vilt; met overgave. Niet gehinderd door eventuele viltconventies maakt ze wat ze wil met tomeloze energie; groot, ruim, héél veelkleurig en waanzinnig snel. Haar laatste project is de lap (hierboven) gemaakt van wolviltlapjes; stukjes wolvilt aan elkaar geprikt op een borstelmat met de Clover vijfvilter. Het was bedoeld als goed isolerend gordijn voor een inpandige deuropening in haar vakantiehuis in Noord Frankrijk.

Ik was heel benieuwd of dat kant en klare vilt nog sterker zou hechten als je het geheel nog verder nat zou vilten. Toen de GrooVi toch bezig was hebben we drie proefstukjes even laten meedraaien. Eén stukje van wat wolviltstukjes aan elkaar geprikt met een beetje overlap zoals ze ook haar lap heeft gemaakt. Zo’n zelfde stukje met een wat dik naaldvlies losjes erop vastgeprikt en eentje met dun Merino naaldvlies. Het resultaat van de proefjes viel niet tegen dus op Koninginnedag hebben de grote lap van ongeveer 1 bij 2 meter samen met oranje Merino naaldvlies enkele keren door de GrooVi gehaald (niet uit Koningsgezindheid maar dat is nou eenmaal de lievelingskleur van Lou). Afgezien van wat leermomenten die je nou eenmaal tegenkomt met zo’n project is het gordijn heel mooi geworden maar met dat extra naaldvlies en toch nog wat krimp ook behoorlijk stevig. Dus nu is het een vloerkleed voor bij haar nieuwe bank hier in Nederland. Die deuropening daar moet ze dus nog iets op verzinnen. Maar met de methode Marie Louise gaat dat wel lukken.

m-bezet-dekenm-warme-deken

koninginnedeken

Lekker foute deken speciaal voor Koninginnedag. Een ideetje van mijn broer, die ook zorgde voor de typografie, de styling, de “Royale” props en de modelling. Voor al diegenen die hun plekje op de vrijmarkt willen markeren, of hun stekkie misschien zelfs de hele koude ‘koninginnenach’ lang moeten bewaken. De grote roze letters zijn geknipt uit fijn Merino naaldvlies en nat vastgevilt op een oude deken van de Schalm (kringloopwinkel) met behulp van de GrooVi. Ook na 30 april goed te gebruiken ter leniging van alle soorten territoriumdrift.