m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-sebolds-beetroot

m-esgii-berenknuffelm-yebo-zebram-sebold-beetroot-front

knuffels

Surfknuffels van vilt uit diverse continenten allemaal gevonden op het wereldwijde web. Uit Amerika helemaal naadloos nat gevilt ‘Beetroot’ gemaakt door Sebold’s originals (éérste en laatste plaatje). Een faire zebra van Yebostyle uit Afrika waarschijnlijk met geprikte strepen en snoet. En bij Esgii uit Mongolië een likkebaardende beer van wolvilt in elkaar genaaid met de festonsteek. Esgii verkoopt naast knuffels nog veel meer moois van vilt zoals tassen, sloffen en ook winterjassen die ook geheel op maat kunnen worden gemaakt.

m-catharina-van-vliet-gesponnen-merino

spinnen

Gistermiddag kwam ik er via een link van een bloggende meervilt!klant achter dat haar bestelling door de DHL bezorgd was. Catharina had om 14.30 een berichtje geplaatst waarin ze schreef over haar net gesponnen wol, mooie paarse Merino (no. 565). Voor die tijd had ze dus al een heel eind garen gesponnen, diverse foto’s gemaakt en een bericht geschreven en geplaatst. En dat terwijl volgens de DHL trackntrace informatie het pakje om 9.30 nog op het verdeelpunt was. Fantastisch om te zien wat een enthousiasme en werklust zo’n beetje wol niet alleen bij vilters maar dus ook bij spinners teweegbrengt. Ook in het weekend van 27 februari gaat er  gesponnen worden met wol van (oa) meervilt! Tabitha van den Ende heeft Jacey Boggs van Insubordiknit uit Amerika uitgenodigd om in Dordrecht een workshop artyarn spinnen te geven. Van Jacey Boggs het garen ‘plumpassionate’ hieronder.

m-yarn-jacey-boggs1

Ook leren spinnen of op zoek naar spinners in de buurt? De Landelijke Spingroep. Meer artyarns bij Pluckyfluff. Of nog veel meer waanzinnige garens op Etsy.