m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-daphne-brasser-viltbol m-daphne-brasser-viltbol-close-upm-daphne-brasser-viltpaneel-banen-openknippen

daphne brasser

Uren noest handwerk, meters rood en grijs naaldvlies en 1200 kralen zijn gebruikt voor deze bal van 1 mtr doorsnee (of was het 1,20 mtr?) gevilt door Daphne Brasser. Vanaf aanstaande zaterdag 2 april in het echt te zien bij Galerie Helder in Den Haag, de expositie duurt tot 8 mei. Behalve de giga viltbal ook te bewonderen muurpanelen van vilt ook van Daphne haar hand. Het zwarte vilt met de rood en gekleurde banen (te zien op de onderste actiefoto) is een stuk sneller gevilt met wat hulp van de GrooVi 1500 viltmachine hier in de meervilt!werkplaats.

m-kit-lane-go-cat

je hebt zo van die dagen…

“There are days and then there are days…. Go-Cat and Numlock measure 3.75 inches tall made by the needle felting method. It means poking and poking and then poking s’more into wool roving until their form appears. Thus I have garnered the fingers that would put any diabetic to the test. Little round-bottomed Numlock is removable and stands on his own when not racing around the garden in his beloved Go-Cat.”productomschrijving integraal overgenomen uit de Etsyshop van Kit Lane.

Eén van mijn favoriete naaldvilters met een fijn vilein gevoel voor humor en oog voor de monsterlijke kant van het leven. Kijk in haar winkel (op het ogenblik uitverkocht maar zie ’sales’). Meer foto’s op Flickr of lees haar Tumblr.

m-vrijdagvilttip-kim-snellere-viltballen

vrijdagvilttip!

Vandaag een tip voor snellere ballen. Vroeger pakte ik een pluk gekaarde wol of wat lontwol draaide daar een fluffig balletje van en ging prikken. Net zolang tot ik alle wolvezels aan elkaar vastgeprikt had en er nog nauwelijks lucht tussen de vezels zat en je dus een mooie compacte vorm had.  Op een gegeven moment zag ik op Youtube een filmpje van Kay Petal van Feltalive die begon met haar wol heel erg compact op te rollen danwel in elkaar te vouwen zodat er bij voorbaat al zo min mogelijk lucht tussen de vezels zat en je dus minder lang hoefde te prikken. Buitengewoon handig en stukken sneller dus methode nummer één verdween in de prullenbak. Toen kwam ik op Craft Gossip een nog snellere methode tegen van Kim Buchheit van Wildly Woolly. Leg een goede stevige knoop in je pluk wol en gebruik de twee uiteinden om om de knoop heen te vouwen prik dat vast en je hebt een goede compacte basis voor een viltballetje.  Kim prikt die basisballen om daarna verder nat te vilten maar je kan natuurlijk ook gewoon verder gaan met prikken tot je een perfect ronde viltbal hebt. En voortbordurend op deze tip: neem een wat langere pluk wol leg er een dikke knoop en dunne knoop en weer een dikke knoop in en vorm dit tot een hartje. Viltig Valentijn!

Craft Gossip heeft nog veel meer leuke tips en niet alleen op viltgebied. Klik hier voor Craft Gossip Valentijntips in allerlei creatieve technieken.

m-sebolds-beetroot

m-esgii-berenknuffelm-yebo-zebram-sebold-beetroot-front

knuffels

Surfknuffels van vilt uit diverse continenten allemaal gevonden op het wereldwijde web. Uit Amerika helemaal naadloos nat gevilt ‘Beetroot’ gemaakt door Sebold’s originals (éérste en laatste plaatje). Een faire zebra van Yebostyle uit Afrika waarschijnlijk met geprikte strepen en snoet. En bij Esgii uit Mongolië een likkebaardende beer van wolvilt in elkaar genaaid met de festonsteek. Esgii verkoopt naast knuffels nog veel meer moois van vilt zoals tassen, sloffen en ook winterjassen die ook geheel op maat kunnen worden gemaakt.

m-harig-hart-valentijn

valentijn

Ook zo’n superzacht en wollig hart maken voor je allerliefste Valentijn? Of gewoon verliefd op vilt en zin om lekker te prikken?

Er zijn nog plaatsen voor de workshop naaldvilten aanstaande vrijdagavond 12 februari. Schrijf je in. Ben je niet zo romantisch en zou je liever leren hoe je bijvoorbeeld een monster kan vilten? Bijvoorbeeld ééntje zoals deze van Kit Lane. Ook dan ben je van harte welkom.

m-viltpepers

rode pepers

Voor een vriendin die gister jarig was maakte ik een ketting met rode pepers. Op het Textielweekend had ze een gelijksoortige pittige ketting  gezien en na ernstige twijfel toch niet aangeschaft, dus vandaar. De ketting is helemaal nat gevilt afgezien van het groenseltje tussen vrucht en steel wat ik met de naald heb geprikt. De planning was wat strak dus de ketting was ondanks droogslingeren in de slacentrifuge niet echt droog. De jarige job werd daardoor echter niet gehinderd en zat met een vochtige ketting om haar nek aan de verjaardagsdis. We hebben erg lekker gegeten.

m-ring

warme ring

Lang geleden, Kerstmis 2007, tijdens een familiebijeenkomst is er door diverse meervilt!familieleden met de naald gevilt, neven en nichten van 6 tot in de dertig toonden zich behoorlijk enthousiast. Maar er moeten ook altijd spelletjes gespeeld worden, Koehandel, lepelen, Kolonisten en zo meer, dus de ring die door mijn nicht was begonnen raakte niet af. De belofte dat ik de ring zou afmaken en op zou sturen is pas afgelopen maand vervuld maar het is dan ook wel een super warme ring geworden. Voor de archieffoto was er alleen maar een harig model voorhanden maar voor zo’n wollige ring is dat natuurlijk wel toepasselijk. Meer inspirerende plaatjes van ringen gemaakt van alle soorten materiaal zijn te vinden op het blog van de the Carrot box.

m-wittehartjes

m-stippelhartjesm-hartjeshangers
Foto’s zijn klikbaar en worden groter

hartjes, wit met rode stippen

De meervilt!tassen voor de cursisten van de workshop van afgelopen vrijdag 6 februari. Hartjes geprikt van witte wol met rode stippen. De rode stippen zijn erop gezet met viltstift.

m-appeltjes1

m-appeltjes2m-appeltjes3m-appeltjes4
m-appeltjes5m-appeltjes7m-appeltjes6m-appeltjes8m-appeltjes9m-appeltjes10

appeltjes, niet van oranje

De meervilt!tassen voor de cursisten van de workshop (op locatie in Schagen) van afgelopen zondag 9 november. Vanwege de naam van de gastvrouw, deze keer met vilten appeltjes. Basisballetjes geprikt van Blauwe Texelaar, daar omheen twee kleuren rood, daar bovenop een wollig groengeel blosje. Groen papiergaren bij wijze van steeltje. En blaadjes geknipt uit een gevarieerd groen naald/natviltlapje gemaakt met behulp van een velletje Soluvlies. Voor meer voorbeelden van meervilt!tassen klik hier en hier.