m-expositieposters

posters plakken

Schuin tegenover meervilt! op de Jansweg is een officiële poster plakplek. De posters van de verschillende politieke partijen zijn ondertussen weer weg en nu hangen er posters voor de expositie Beeld in Zicht van Irene van der Wolf.

Naast wolwinkeliers zijn we bij meervilt! tegenwoordig ook tentoonstellings-organisatoren. Niet dat we niets te doen hebben. Maar hoe leuk is het om het product te kunnen tonen van al de creatieve mogelijkheden die wol en vilt je bieden. En creativiteit daar is het werk van Irene bij uitstek een voorbeeld van. Zoals ze zelf zegt: creativiteit = vrijheid en vrijheid = creativiteit. De creativiteit spat er in alle toonaarden vanaf. Komt dat zien! Van 11 april tot en met 10 mei voor openingstijden zie hier. Wij gaan nog wat posters plakken.

m-irene-van-der-wolf-jas


loutje met roze tassie

Loutje in Pink, vanwege Roze zaterdag is het standbeeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem sinds gisteravond gehuld in een gebreide roze poncho en aan zijn hand bungelt een fel roze tasje van vilt. Lekker warm ingepakt worden door fijne brandweermannen wie droomt daar nou niet van? Het tasje was een micro-sponsoractie van meervilt! en is tot stand gekomen door de onvermoeibare en belangeloze inzet van Marie Louise Hebly van het Workshop Centrum Haarlem die op het laatste moment van een Nepalese viltlap nog even een mooi vilten tasje in elkaar genaaid heeft voor aan de hand van Loutje. Ik hoop dat Laurens ondertussen iets zwaars in z’n tassie heeft gestopt want het is daarboven behoorlijk winderig. Je tassie zal maar wegwaaien!

m-josh-jakus-um-shoulderbag-zippedm-josh-jakus-um-shoulderbag-unzippedm-josh-jakus-um-shoulderbag-detail

eenvoudig vilt

UM bag een schoudertas ontworpen door Josh Jakus gemaakt van gemêleerd grijs vilt en een rode rits.  Een eenvoudig model maar ondertussen ontzettend ingenieus. Ben je op de UM bags pagina van zijn website klik dan zeker op ‘click’. Kijk ook naar Eggflat eveneens een goed voorbeeld van hoe een plat lapje vilt iets driedimensionaals kan worden.

m-p1100459m-p1100471m-p1100465_2m-p1100527m-p1100534m-p1100541

groovi ballentas

Vandaag was meervilt! op de drukke Handwerkbeurs in Zwolle. We waren te gast op de stand van GrooVi viltmachines waarvan wij sinds kort dealer zijn. Lidwina Charpentier van GrooVi was druk doende de GrooVi viltmachines te demonstreren aan de hand van een viltwerkstuk in de vorm van een tas. Blauw en groen kaardvlies gevormd om een plastic mal met daarop viltballen. Viltballen welwillend gedraaid door vele handen uit het publiek. Na drie keer zo’n zes minuten in de machine te zijn gevilt is de tas aan één zijde opengeknipt, binnenstebuiten gekeerd en toen voor de laatste keer nog een tiental minuten in de machine gevilt. De Handwerkbeurs in Zwolle is ook nog op zaterdag 27 en zondag 28 februari geopend. En heel binnenkort staat er bij meervilt! in Haarlem een GrooVi 1500. Geen zin om in de rij te staan voor de kassa? Je kan je entreekaartje voor de beurs ook goedkoper via internet bestellen.

m-keitjes1

keitjes

Zoals altijd ook deze keer weer viltige tasaanhangers voor de cursisten van naaldviltworkshop van afgelopen vrijdag 31 juli. Dit keer geheel met de naald gevilte keitjes van Blauwe Texelaar wol met klein adertje van een iets lichtere tint.

De echte steen is afkomstig van een keienstrandje aan de Spaans Baskische kust. Waanzinnig mooi, ik had ze allemaal wel mee willen nemen, was niet mogelijk want je kon er alleen maar te voet komen. Niet echt een optie om je rugzakje vol te proppen met stenen van anderhave kilo per stuk en dan twee uur een steile klif op te lopen. Ik heb ze laten liggen om verder eindeloos heen en weer te rollen in de branding. Bekijk het filmpje voor het gladde keien gevoel.

m-viltzonnetjes

viltzonnetjes

Tussendoor was er ook nog een workshop naaldvilten, dus moesten er tasaanhangers komen. Zonnetjes, vanwege de zomer, gesneden uit een dik lapje vilt. Het dikke lapje had ik nat gevilt van drie verschillende tinten gele Merinowol. De cursisten, drie generaties dames, waren zeer enthousiast en hebben zelfs nog een beetje nat gevilt. Ook zin in een workshop vilten? Samen met je oma, moeder en tante of in ieder geval minimaal met z’n vieren? Neem contact op met meervilt! en maak een afspraak; ook voor workshops op locatie.

m-beren-7

beren in het park

De meervilt! tasaanhangers voor de cursisten van afgelopen vrijdag 27 september. Omdat we in het Ripperdapark sinds kort naast een bronzen buste van meneer Ripperda hemzelf nog een beeld hebben staan en één van de cursisten in het park woont zijn het deze keer beren geworden. Het berenbeeld stond eerst op het Stationsplein ter herinnering aan het hofje van Beresteyn dat in de jaren zeventig is gesloopt om daarvoor in de plaats te zetten het monstrum Beyneshal en flatcomplex. Omdat het Stationsplein nu helemaal op de schop is moest het beeld ook weg, een buurtbewoner heeft ervoor gezorgd dat de beren zolang in het Ripperdapark kunnen logeren.

Bij de foto’s; een viltkei gevilt met een negennaalds! naaldvilthouder, waarover later meer, doormidden geknipt gewoon met een schaar. De helft van de viltkei al prikkend getransformeerd tot de ruwe grondvorm van een berenkop. Vier beren met wat meer detaillering. De archiefbeer met sjieke glasogen, liggend op een lap natgevilte paarse wol en lapjes industrieel naaldvilt in verschillende tinten groen. De beren vastgeprikt op hun paarse ondergrond met daaronder nog een lapje groen naaldvilt wat met de kartelschaar op maat is geknipt en met dubbelzijdig tapijtband is vastgeplakt aan het paarse vilt. De berentrofeeën samen met de standaard meervilt!pleister vastgemaakt aan de tassen.

m-beren-1m-beren-2m-beren-3
m-beren-4m-beren-5m-beren-6

Foto’s zijn klikbaar en worden groter.

m-regenwolken

regenwolken

Of kwallen, het is maar wat je er in wil zien. De tasaanhangers voor de cursisten van afgelopen woensdagmiddag. Vanwege het grijze en regenachtige weer, wolkjes geheel en al met de naald gevilt van witte wol met lichtblauw organzalint en kraaltjes bij wijze van regen.

m-wittehartjes

m-stippelhartjesm-hartjeshangers
Foto’s zijn klikbaar en worden groter

hartjes, wit met rode stippen

De meervilt!tassen voor de cursisten van de workshop van afgelopen vrijdag 6 februari. Hartjes geprikt van witte wol met rode stippen. De rode stippen zijn erop gezet met viltstift.

m-pleisters1

m-pleisters2m-pleisters3m-pleisters4m-pleisters5m-pleisters6m-pleisters7m-pleisters8m-pleisters9m-pleisters10
Foto’s zijn klikbaar en worden groter.

warme pleisters

De meervilt!tassen voor de cursisten van de workshop van afgelopen vrijdag 30 januari. Lekker warme pleisters. Een reepje wit vilt lichtjes vastgeprikt op een pleisterkleurig viltlapje. Dat aan de ene zijde met witte en aan de andere zijde met huidkleurige Merinowol bedekt en het geheel nat en zepig gevilt. Na goed uitspoelen het geheel goed heet drooggeperst en schoon gesneden. Daarna nog wat ventilatiegaatjes erop geprikt en op maat gesneden.