Expositie ViltPassie bij meervilt!

Duitse Passie in Nederland

Op zaterdag 22 augustus opende Ricarda Aßmann bij meervilt! de expositie FeltPassion/ViltPassie.

Het was een drukte van belang. Uit het hele land en ook uit België en Duitsland kwamen viltminnaars op dit festijn af. Onder hen enkele van de deel­nemende kunste­naars en veel bekenden uit de viltwereld.

Speciaal voor deze gelegenheid werd onze expositeruimte vergroot. Zo kunnen we plaats bieden aan zo’n 135 vilt­werken van meer dan 50 Duitse of Duits­talige kunstenaars. En wat een mooie expositie is het geworden! We kunnen daar natuurlijk zelf heel veel over vertellen, maar we laten het graag over aan iemand die het kan weten…

“Ik was erg onder de indruk van de expositie. De trans­formatie tot Meervilt-Galerie, het veel­zijdige werk van hoge kwaliteit, verdient in hoge mate het predikaat KUNST. Eigenlijk wil ik hiermee zeggen dat iedere vilt­maker in Nederland deze expositie niet mag missen!”

— Inge Evers —

Kortom: komt dat zien! Je kunt terecht t/m 3 oktober. Daarna zal je naar Italië moeten om nog van deze expositie te genieten. Dat is natuurlijk geen straf, maar wel een hele reis.

Uitgebreide informatie over de openingsdagen en -tijden van de expositie vind je op deze pagina.

Expositie ViltPassie bij meervilt!Expositie ViltPassie bij meervilt!
Expositie ViltPassie bij meervilt!Expositie ViltPassie bij meervilt!
Expositie ViltPassie bij meervilt!Expositie ViltPassie bij meervilt!
Expositie ViltPassie bij meervilt!Expositie ViltPassie bij meervilt!

kussen-ria-van-damkussen-dori-van-dijkkussen-inge-everskussen-corrie-balkkussen-ricarda-assmankussen-liesbeth-wiebengakussen-tineke-brands-kant-blauwkussen-einbandkussen-maud-roel
kussentjesvoorkeniavkgnhflkussen-tanja-reekerskussen-vilterm-vkg-regiodag-22062014

kussens voor Kenia

De meervilt! blogberichten zijn al een tijd niet ververst, niet omdat er niets te melden is maar het schrijven schiet er bij in. Zo is het alweer twee maanden geleden dat hier bij meervilt! in de workshopruimte zo’n twintig leden uit Noord-Holland van de Viltkontaktgroep bijeen waren voor de halfjaarlijkse regiodag. Zo’n Regiodag heeft meestal een thema en deze keer was het Kussentjes voor Kenia.

Kussentjes voor Kenia is een ‘Felt the world together’ project van Inge Evers en Adine Mansholt. Zij waren afgelopen winter 2013 in Kenia om daar na Pamela MacGregor met de vrouwen van de Karunga Women’s Group (pdf) te vilten. Om geld in te zamelen voor de aanschaf van meer schapen en dus meer wol waar de vrouwen verkoopbare producten van kunnen maken zijn Inge en Adine het Kussentjes project begonnen. Het idee is dat je een kussentje vilt (haakt, breit, weeft, punnikt etc. of gebruik ’n combinatie van deze technieken) en doneert. De gedoneerde kussens worden verkocht en de opbrengst gaat naar de vrouwen in Kenia. De kussens die tijdens de Regiodag zijn gemaakt, zie de detailfoto’s hierboven, waren nog niet helemaal af maar er zijn er die al weer terug naar Haarlem zijn gekomen.

De kussens zullen bij meervilt! geëxposeerd en verkocht worden ten tijde van de Haarlemse Kunstlijn op 1 en 2 november. En aansluitend tijdens de expositie ‘In de ban van vezels, vilt- en papierwerken’ van Inge Evers. Er zijn niet alleen in Haarlem kussens gevilt ook andere regio’s zijn aan de slag gegaan zoals bij Annemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde.

Wil je ook een kussen doneren en exposeren bij meervilt!? Maak een kussen, van klein speldenkussentje tot groot woonkussen, en doneer! We kunnen nog een heleboel kussens gebruiken want één schaap kost ongeveer tachtig euro. Iedereen die wil kan meedoen, voor meer informatie over het project en de voorwaarden zie hier. Zin om met andere mensen samen te vilten en een kussen te maken? Kom vrijdag naar de meervilt!keuken en maak je kussen daar. Wanneer je je kussen doneert is de viltkeuken gratis, houd je je kussen zelf, dan betaal je de normale prijs van 15 euro.

m-expositieposters

posters plakken

Schuin tegenover meervilt! op de Jansweg is een officiële poster plakplek. De posters van de verschillende politieke partijen zijn ondertussen weer weg en nu hangen er posters voor de expositie Beeld in Zicht van Irene van der Wolf.

Naast wolwinkeliers zijn we bij meervilt! tegenwoordig ook tentoonstellings-organisatoren. Niet dat we niets te doen hebben. Maar hoe leuk is het om het product te kunnen tonen van al de creatieve mogelijkheden die wol en vilt je bieden. En creativiteit daar is het werk van Irene bij uitstek een voorbeeld van. Zoals ze zelf zegt: creativiteit = vrijheid en vrijheid = creativiteit. De creativiteit spat er in alle toonaarden vanaf. Komt dat zien! Van 11 april tot en met 10 mei voor openingstijden zie hier. Wij gaan nog wat posters plakken.

m-irene-van-der-wolf-jas

m-lasso-shoes-by-gaspard-tine-beres

oooh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind …………

Helemaal niets, maar wat vind je van het schoentje? Vilt en veter hoe simpel kan het zijn gewoon heel mooi. Ontworpen door Gaspard Tiné-Berès uit Frankrijk afgestudeerd aan het Royal College of Art in Londen. Klik vooral ook hier voor een geanimeerd beeld. Nog meer bewegend vilt? Lees hier en klik. Bekijk meteen ook ‘n nieuw product van Josh Jakus een stropdas van vilt. Met dank aan Aale van der Veen die noest een eindeloze stroom aan mooie viltigheid blijft vinden.

m-atelier-kleurkunst-kussen

kleurkunst

Na het vorige berichtje viel het me op dat er eigenlijk relatief veel meervilt!blogberichten onder de categorie geel vielen. En terwijl ik eigenlijk alle kleuren mooi vind is geel toch wel mijn laatste keus. Nu zijn het wel allemaal functionele gelen; kuikens, zonnetjes en herfstblaadjes zijn gewoon geel net als Guldenroede dat is. Maar geel is dus niet echt mijn lievelingskleur. Tenzij er een spoortje groen doorheen zit. Zoals het fluoriserende geelgroen wat Ellen van der Wiel van atelier KleurKunst heeft gebruikt in het blauwe kussen dat hierboven is afgebeeld - dat vind ik dus echt mooi. Of kleuren mooi of lelijk zijn heeft natuurlijk te maken met persoonlijke smaak maar het is ook altijd afhankelijk van de combinatie van kleuren die je gebruikt of dingen goed werken of niet. Meer vilten kussens, dekens en sjaals gemaakt door Ellen van der Wiel met behulp van haar GrooVi viltmachine kun je kopen in haar webshop of volg een workshop onder haar leiding en maak een deken of wandkleed en maak je eigen kleurkunst. In het oktobernummer van de vt wonen en in het vtwonenhuis op de woonbeurs is ook werk te zien van atelier KleurKunst.

Puur om te kijken wat nou de meest populaire kleur is hieronder nog een foto van werk van Ellen van der Wiel. Ditmaal ‘n bruine deken ‘Stroom’. Ben benieuwd welke foto het meest word aangeklikt.
 m-atelier-kleurkunst-deken

m-asherjasper-princess-and-pea-needle-feltedm-feltedcreatures-pea-broochm-lybo-peas-in-a-podm-viltballetjes-reuze-erwten

fijne erwtjes

Prinses en breed lachend erwtje geheel met de naald gevilt door Vicky van asherjasper. Dit vrolijke erwtje zal niet snel geplet worden door de prinses en al haar dikke wollen dekens want zijn plek is ònder het bed. Bekijk ook de gevulde eierdozen en meer van asherjasper op haar Flickr. Meer met de naald gevilte erwtjes op Etsy van Christine van Feltedcreatures. Of de gehaakte Amigurimi erwtjes van Lybo. En een zak vol kant en klaar gevilte giga-erwten van bijna twee centimeter doorsnede, binnenkort weer te koop in de meervilt!winkel.

m-josh-jakus-um-shoulderbag-zippedm-josh-jakus-um-shoulderbag-unzippedm-josh-jakus-um-shoulderbag-detail

eenvoudig vilt

UM bag een schoudertas ontworpen door Josh Jakus gemaakt van gemêleerd grijs vilt en een rode rits.  Een eenvoudig model maar ondertussen ontzettend ingenieus. Ben je op de UM bags pagina van zijn website klik dan zeker op ‘click’. Kijk ook naar Eggflat eveneens een goed voorbeeld van hoe een plat lapje vilt iets driedimensionaals kan worden.

m-savon-doosjem-aldi-bouillon-zeepdoosje

vrijdagvilttip!

Tipje; af en toe hebben ze bij de Aldi bouillonblokjes in de aanbieding die verpakt zitten in een hersluitbaar plastic doosje dat precies de maat heeft van een blok Savon de Marseille. De kleurloos transparante zag ik van de week weer liggen bij de Aldi in het vak met Aziatische producten, ze bestaan ook in andere kleuren cq. smaken. Ideaal voor de reizende vilter of voor een ieder die alles graag op orde heeft.

m-risotto
m-de-hooikistm-risotto-aanfruitenm-in-de-hooikistm-timing

hooikist, hooimadam

De meervilt!buurman heeft een nieuw bizniz: hooikisten gemaakt van stevige oude kaasplanken gevuld met hooi. Met ‘n hooigevuld afdekkussen in een vrolijk groengeruite katoenen hoes zodat de kist ook gebruikt kan worden om op te zitten. Het meervilt!huishouden is altijd in voor lowtech oplossingen dus tegenwoordig staat er zo’n heerlijk geurende kist hier in huis. Ideaal! Rijst, aardappels, peulvruchten en pasta even op het gas en dan de hooikist in. Je verbruikt veel minder gas, er kan niets meer aanbranden en het werkt zonder gekmakende electronische piepjes. Heerlijk eerlijk product. Een soepkip met water kruiden en groenten gaat voor ‘n half uurtje op het vuur en bivakkeert daarna de hele nacht in de hooikist: ’s ochtends vroeg heerlijk geurende kippenbouillon. En pas op! nog gloeiend heet, je hebt echt pannelappen nodig. Risotto: niks een half uur in de pan roeren, maar gewoon even aanfruiten en 20 minuten in de kist.

Ik had bedacht dat ik geruite pannelappen zou vilten zodat ik ‘n excuus had om over de hooikist te schrijven op dit vilt- en wolblog. Maar ondertussen is dat niet meer nodig want nu is er: de Hooimadam ‘n wollige hooikist. Een handzame versie van de hooikist, ontworpen door Nicoline Hooijmans, met wol in plaats van hooi. Ongelofelijk maar het is dus mogelijk: koken met wol!

m-sebolds-beetroot

m-esgii-berenknuffelm-yebo-zebram-sebold-beetroot-front

knuffels

Surfknuffels van vilt uit diverse continenten allemaal gevonden op het wereldwijde web. Uit Amerika helemaal naadloos nat gevilt ‘Beetroot’ gemaakt door Sebold’s originals (éérste en laatste plaatje). Een faire zebra van Yebostyle uit Afrika waarschijnlijk met geprikte strepen en snoet. En bij Esgii uit Mongolië een likkebaardende beer van wolvilt in elkaar genaaid met de festonsteek. Esgii verkoopt naast knuffels nog veel meer moois van vilt zoals tassen, sloffen en ook winterjassen die ook geheel op maat kunnen worden gemaakt.