kussen-ria-van-damkussen-dori-van-dijkkussen-inge-everskussen-corrie-balkkussen-ricarda-assmankussen-liesbeth-wiebengakussen-tineke-brands-kant-blauwkussen-einbandkussen-maud-roel
kussentjesvoorkeniavkgnhflkussen-tanja-reekerskussen-vilterm-vkg-regiodag-22062014

kussens voor Kenia

De meervilt! blogberichten zijn al een tijd niet ververst, niet omdat er niets te melden is maar het schrijven schiet er bij in. Zo is het alweer twee maanden geleden dat hier bij meervilt! in de workshopruimte zo’n twintig leden uit Noord-Holland van de Viltkontaktgroep bijeen waren voor de halfjaarlijkse regiodag. Zo’n Regiodag heeft meestal een thema en deze keer was het Kussentjes voor Kenia.

Kussentjes voor Kenia is een ‘Felt the world together’ project van Inge Evers en Adine Mansholt. Zij waren afgelopen winter 2013 in Kenia om daar na Pamela MacGregor met de vrouwen van de Karunga Women’s Group (pdf) te vilten. Om geld in te zamelen voor de aanschaf van meer schapen en dus meer wol waar de vrouwen verkoopbare producten van kunnen maken zijn Inge en Adine het Kussentjes project begonnen. Het idee is dat je een kussentje vilt (haakt, breit, weeft, punnikt etc. of gebruik ’n combinatie van deze technieken) en doneert. De gedoneerde kussens worden verkocht en de opbrengst gaat naar de vrouwen in Kenia. De kussens die tijdens de Regiodag zijn gemaakt, zie de detailfoto’s hierboven, waren nog niet helemaal af maar er zijn er die al weer terug naar Haarlem zijn gekomen.

De kussens zullen bij meervilt! geëxposeerd en verkocht worden ten tijde van de Haarlemse Kunstlijn op 1 en 2 november. En aansluitend tijdens de expositie ‘In de ban van vezels, vilt- en papierwerken’ van Inge Evers. Er zijn niet alleen in Haarlem kussens gevilt ook andere regio’s zijn aan de slag gegaan zoals bij Annemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde.

Wil je ook een kussen doneren en exposeren bij meervilt!? Maak een kussen, van klein speldenkussentje tot groot woonkussen, en doneer! We kunnen nog een heleboel kussens gebruiken want één schaap kost ongeveer tachtig euro. Iedereen die wil kan meedoen, voor meer informatie over het project en de voorwaarden zie hier. Zin om met andere mensen samen te vilten en een kussen te maken? Kom vrijdag naar de meervilt!keuken en maak je kussen daar. Wanneer je je kussen doneert is de viltkeuken gratis, houd je je kussen zelf, dan betaal je de normale prijs van 15 euro.

m-expositieposters

posters plakken

Schuin tegenover meervilt! op de Jansweg is een officiële poster plakplek. De posters van de verschillende politieke partijen zijn ondertussen weer weg en nu hangen er posters voor de expositie Beeld in Zicht van Irene van der Wolf.

Naast wolwinkeliers zijn we bij meervilt! tegenwoordig ook tentoonstellings-organisatoren. Niet dat we niets te doen hebben. Maar hoe leuk is het om het product te kunnen tonen van al de creatieve mogelijkheden die wol en vilt je bieden. En creativiteit daar is het werk van Irene bij uitstek een voorbeeld van. Zoals ze zelf zegt: creativiteit = vrijheid en vrijheid = creativiteit. De creativiteit spat er in alle toonaarden vanaf. Komt dat zien! Van 11 april tot en met 10 mei voor openingstijden zie hier. Wij gaan nog wat posters plakken.

m-irene-van-der-wolf-jas

m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-malevich-black-squares
m-foundation-lisa-klakulak-strongfelt-photo-mary-vogel

vierkant zwart en zeep

Net voor de vakantie was ik bij Dorie van Dijk voor de workshop ‘Sculpting Hollow Form’ van Lisa Klakulak. Lisa is niet iemand van happy accidents; ze weet precies wat ze wil en hoe ze dat vilttechnisch moet bereiken. Dat is de moeite waard want ze maakt indrukwekkend werk zoals ‘Foundation’. Een levensgrote holle ruggegraat geheel en al nat gevilt. Door te diferentiëren met verschillende densiteiten partiëel vilt en zo verschillende krimpingspercentages te bewerkstelligen weet ze vanuit een platte vorm driedimensionaliteit te creëren. Een hulpmiddel daarbij is haar ‘deck of cards’ zoals ze het zelf noemt. Een stapel zwarte gevilte proeflapjes met allemaal een verschillend gewicht per vierkante centimeter. Die lapjes deden me denken aan ‘Black Square’ van Kazimir Malevich. Niet enkel door vorm en kleur maar vooral door de viltsuprematie die eruit spreekt, als in totale beheersing van je materiaal. Overigens niet helemaal ’t soort suprematie zoals Kazimir het bedoelde maar associaties storen zich niet aan bedoeling.

Ander zwart kwam in de vorm van de zeep die Lisa gebruikt; Saboune el Beldi oftewel savon noir. Net als savon de Marseille gemaakt met olijfolie maar verzeept met potas in plaats van soda wat een zachte zeep oplevert. De zeep is niet echt zwart meer een donkergroenachtig bruin. Ik vond het erg prettig om mee te werken; zuinig in gebruik, niet te zepig en zacht voor mijn handen.

Ik was al in vakantie modus en heb geen foto’s gemaakt maar Kim Winter één van de internationale medecursisten heeft het hele proces goed gedocumenteerd.

Daphne Brasser

brasser in brabant

Op 23 oktober en 20 november geeft Daphne Brasser de workshop 3D viltpanelen bij meervilt! Kan je zolang niet wachten, woon je in het zuiden van het land of misschien wel in België? Op vrijdag vijf oktober is Daphne te gast in atelier ‘t Laagveld van Marleen Rijvers in het Brabantse Venhorst en geeft daar een workshop 3D viltpanelen. Er zijn nog plaatsen vrij dus neem contact op met Marleen en schrijf je snel in.

Viltwerk van Irina AndreevaViltwerk van Irina Andreeva

super mini valenki’s

Zoals een ware Russische betaamt, vilt Irina Andreeva ook valenki’s; viltlaarzen. In alle maten van super mini tot kloek groot. Alhoewel het bij haar niet zozeer een voetbedekking maar meer een levensvorm is. Een levensvorm met twee verschillende voortplantingsstrategieën; ze groeien aan een boom of ze worden gewoon geboren zoals hierboven is te zien. Bekijk haar blog want ze maakt echt heel erg mooie dingen, allemaal van tamelijk ruige ongeverfde wol in verschillende tinten schaap met of en toe een accentkleur zoals henna!-oranje.

Duizelt het Russich je een beetje, bekijk dan hier alleen foto’s gemaakt door Gregory Aghayan van haar tentoonstelling “warme dag” in een Russisch hospice.

m-viltlaarzen-kindermatenSchoenleestschoenleestenAntislip latex

mini valenki’s

Voor de GrooVi demodagen bereiden we meestal twee werkstukken voor om ter plekke machinaal te vilten. Een wat groter stuk en iets kleins voor in de GrooVi 600. Zo zijn er de afgelopen tijd een aantal mini valenki, kleine viltlaarsjes in maat 20 en 22 gevilt. Een goed voorbeeld van wat je kunt doen met wat naaldvlies (voor een contrasterende binnenkleur), zelf gekaarde speciale meervilt!mix van diverse restanten wol en een stuk in vorm geknipte mallenfolie. Het vilten wordt gedaan door de viltmachine, maar het vormen van de uiteindelijke pasvorm blijft handwerk. Door gericht rollen en wrijven in een bamboe rolmatje kneed je als het ware de vorm in zo’n vilten laars. Een schoenleest als contramal is daarbij een makkelijk hulpmiddel. Op de zolen van de roze laarsjes is tenslotte een laagje vloeibare latex gekwast en waardoor deze antislip zijn gemaakt. Meer valenki? Zie hier!

m-annemie-koenen-laarsm-charity-char_felt_collection_2009_020-1m-irene-van-der-wolf-dsc_0124m-lidwina-charpentier-p1050641m-jolande-van-luijk-img_18291m-maria-van-der-veen-harten-naaldgevilt

vilten in het Kruithuis

Van  22 januari tot en met 4 maart (uitgezonderd het Carnavalsweekend 18 t/m 20 februari) organiseert de Viltkontaktgroep hét Viltevenement in het Kruithuis in Den Bosch. Dit vanwege het twintig jarig bestaan van de Viltkontaktgroep. Naast een expositie met werk van de leden, een modeshow, lezingen en een verkoopmanifestatie worden er ook workshops georganiseerd. Onder anderen door:

m-annemie-koenen-laarsAnnemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde. Oppervlaktestrukturen met nuno-, 3-d technieken en borduren. Op 6, 7 en 8 februari 2012. Voor meer informatie en om  je in te schrijven voor deze workshop klik hier.

m-charity-char_felt_collection_2009_020-1Charity van de Meer van Sharit by Charity. Garment Felting. Op 2 en 3 maart 2012. Klik hier voor meer informatie over deze workshop en om je in te schrijven voor deze workshop kan je ook hier klikken.

m-irene-van-der-wolf-dsc_0124Irene van der Wolf van Kunstwolf. Alles tussen twee lagen. Op 10 februari 2012. Meer informatie via de Kunstwolf website. Om je op te geven geven voor deze workshop mail direct naar Irene van der Wolf.

m-lidwina-charpentier-p1050641Lidwina Charpentier van viltinvilt. Workshop Zelfportret anders, van vacht tot beeld. Op 1 maart 2012. Voor uitgebreide informatie over deze workshop en ook om je hiervoor in te schrijven klik op deze link.

m-jolande-van-luijk-img_18291Jolande van Luijk van Fibreations. Workshop Cobweb/Transparant vachtvilten. Op 23 januari 2012. Inschrijven voor deze workshop kan via het contactformulier waar je direct komt via deze link.

m-maria-van-der-veen-harten-naaldgeviltMaria van der Veen van meervilt! Workshop naaldvilten. Op 2 en 3 februari 2012. Voor meer informatie over deze workshop naaldvilten en ook om je in te schrijven hiervoor kan je hier klikken.

Informatie over nog méér workshops en de tentoonstelling, de modeshow, verkoopmanifestatie en lezingen vind je op de website van de Viltkontaktgroep.

m-schoonebeeker-conditioned
m-schoonebeeker-vacht-ongeviltm-schoonebeeker-vacht-half-geviltm-schoonebeeker-gevilt

vacht vilten

Enkele zaterdagen geleden waren onze Haarlemse vachtleveranciers hier om twee vachten van hun eigen schapen te vilten in de GrooVi viltmachine. Dat ging lekker snel maar vanwege de late aanvangstijd en sociale verplichtingen hunnerzijds en ernstige hangbankbehoefte aan de meervilt!kant was om vijf uur de tijd om en pas één vacht gevilt.
De tweede heb ik de zondag erop door de machine gehaald en toen was er ook tijd om een idee uit te testen dat ik al eerder had bedacht maar nog geen praktische uitwerking had beleefd. Ik had al eens eerder een ruwe vacht in de GrooVi gevilt, gewoon zo van het schaap ongewassen, alleen de ergste strontklonten eruit geplukt. Bevochtigd met kokend water en rijkelijk besprenkeld met opgeloste Savon de Marseille tegelijk met noppenfolie op een schuimkern gerold en vastgezet met elastieken en in de machine gelegd. In de machine heeft die vacht vier keer zo’n vijftien minuten gedraaid waarbij tussendoor het geheel werd losgehaald een kwartslag gedraaid en weer opnieuw werd ingerold klaar voor ‘n volgende ronde. In totaal dus een uur gevilt en na die tijd kwam er een compleet gevilte vacht uit. De korte ondervacht was mooi vervilt en de langere dekharen van deze Schoonebeeker waren nog mooi losharig. Door de zeep en het water van het vilten was de vacht een behoorlijk stuk schoner geworden maar echt robijntjesfris was het nog niet. Het idee dat ik toen had om de vacht met shampoo (schapenhaar!) te wassen en te spoelen met conditioner (antiklit!) was er niet echt van gekomen. Vooral omdat het harige poezenvolk hier in huize meervilt! binnen no time dat gevilte vachtje in de smiezen hadden en het daarna permanent en praktisch 24 uur per dag bezet houdt. De meervilt!poezen ruiken derhalve dus ook naar schaap. Een goedgetrainde bordercollie zal op commando waarschijnlijk die twee mormels bijeendrijven als was het een minikudde bestaande uit twee wat eigenaardige gladharige longtailschapen.

Maar waar het nu eigenlijk om gaat is dat proefstukje van de eerste foto. Wat losse plukken van andere Schoonebeekers die hier en daar nog lagen heb ik uitgelegd op een stukje bruin naaldvlies en dat heeft op zondag met die tweede vacht 20 minuten meegedraaid in de viltmachine en was toen mooi vastgevilt op de naalvlies ondergrond. Daarna met ruim warm water uitgespoeld en bij de laatste spoelbeurt een flinke scheut conditioner erbij gedaan. Je merkt direct het verschil: zonder conditioner haakt het schapenhaar aan je handen en onderling aan elkaar vast, zodra er conditioner is bijgevoegd is alles zo soepel en gewillig als jij en elke kapper zou wensen. Na een rondje in de centrifuge en een kambeurt waren die paar viesbruinige plukken schapenhaar omgetoverd in een weelderig wit en schapenharig lapje. Op naar de drogist voor een megafles schapenconditioner!

m-savon-doosjem-aldi-bouillon-zeepdoosje

vrijdagvilttip!

Tipje; af en toe hebben ze bij de Aldi bouillonblokjes in de aanbieding die verpakt zitten in een hersluitbaar plastic doosje dat precies de maat heeft van een blok Savon de Marseille. De kleurloos transparante zag ik van de week weer liggen bij de Aldi in het vak met Aziatische producten, ze bestaan ook in andere kleuren cq. smaken. Ideaal voor de reizende vilter of voor een ieder die alles graag op orde heeft.