kussen-ria-van-damkussen-dori-van-dijkkussen-inge-everskussen-corrie-balkkussen-ricarda-assmankussen-liesbeth-wiebengakussen-tineke-brands-kant-blauwkussen-einbandkussen-maud-roel
kussentjesvoorkeniavkgnhflkussen-tanja-reekerskussen-vilterm-vkg-regiodag-22062014

kussens voor Kenia

De meervilt! blogberichten zijn al een tijd niet ververst, niet omdat er niets te melden is maar het schrijven schiet er bij in. Zo is het alweer twee maanden geleden dat hier bij meervilt! in de workshopruimte zo’n twintig leden uit Noord-Holland van de Viltkontaktgroep bijeen waren voor de halfjaarlijkse regiodag. Zo’n Regiodag heeft meestal een thema en deze keer was het Kussentjes voor Kenia.

Kussentjes voor Kenia is een ‘Felt the world together’ project van Inge Evers en Adine Mansholt. Zij waren afgelopen winter 2013 in Kenia om daar na Pamela MacGregor met de vrouwen van de Karunga Women’s Group (pdf) te vilten. Om geld in te zamelen voor de aanschaf van meer schapen en dus meer wol waar de vrouwen verkoopbare producten van kunnen maken zijn Inge en Adine het Kussentjes project begonnen. Het idee is dat je een kussentje vilt (haakt, breit, weeft, punnikt etc. of gebruik ’n combinatie van deze technieken) en doneert. De gedoneerde kussens worden verkocht en de opbrengst gaat naar de vrouwen in Kenia. De kussens die tijdens de Regiodag zijn gemaakt, zie de detailfoto’s hierboven, waren nog niet helemaal af maar er zijn er die al weer terug naar Haarlem zijn gekomen.

De kussens zullen bij meervilt! geëxposeerd en verkocht worden ten tijde van de Haarlemse Kunstlijn op 1 en 2 november. En aansluitend tijdens de expositie ‘In de ban van vezels, vilt- en papierwerken’ van Inge Evers. Er zijn niet alleen in Haarlem kussens gevilt ook andere regio’s zijn aan de slag gegaan zoals bij Annemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde.

Wil je ook een kussen doneren en exposeren bij meervilt!? Maak een kussen, van klein speldenkussentje tot groot woonkussen, en doneer! We kunnen nog een heleboel kussens gebruiken want één schaap kost ongeveer tachtig euro. Iedereen die wil kan meedoen, voor meer informatie over het project en de voorwaarden zie hier. Zin om met andere mensen samen te vilten en een kussen te maken? Kom vrijdag naar de meervilt!keuken en maak je kussen daar. Wanneer je je kussen doneert is de viltkeuken gratis, houd je je kussen zelf, dan betaal je de normale prijs van 15 euro.

m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-schoonebeeker-conditioned
m-schoonebeeker-vacht-ongeviltm-schoonebeeker-vacht-half-geviltm-schoonebeeker-gevilt

vacht vilten

Enkele zaterdagen geleden waren onze Haarlemse vachtleveranciers hier om twee vachten van hun eigen schapen te vilten in de GrooVi viltmachine. Dat ging lekker snel maar vanwege de late aanvangstijd en sociale verplichtingen hunnerzijds en ernstige hangbankbehoefte aan de meervilt!kant was om vijf uur de tijd om en pas één vacht gevilt.
De tweede heb ik de zondag erop door de machine gehaald en toen was er ook tijd om een idee uit te testen dat ik al eerder had bedacht maar nog geen praktische uitwerking had beleefd. Ik had al eens eerder een ruwe vacht in de GrooVi gevilt, gewoon zo van het schaap ongewassen, alleen de ergste strontklonten eruit geplukt. Bevochtigd met kokend water en rijkelijk besprenkeld met opgeloste Savon de Marseille tegelijk met noppenfolie op een schuimkern gerold en vastgezet met elastieken en in de machine gelegd. In de machine heeft die vacht vier keer zo’n vijftien minuten gedraaid waarbij tussendoor het geheel werd losgehaald een kwartslag gedraaid en weer opnieuw werd ingerold klaar voor ‘n volgende ronde. In totaal dus een uur gevilt en na die tijd kwam er een compleet gevilte vacht uit. De korte ondervacht was mooi vervilt en de langere dekharen van deze Schoonebeeker waren nog mooi losharig. Door de zeep en het water van het vilten was de vacht een behoorlijk stuk schoner geworden maar echt robijntjesfris was het nog niet. Het idee dat ik toen had om de vacht met shampoo (schapenhaar!) te wassen en te spoelen met conditioner (antiklit!) was er niet echt van gekomen. Vooral omdat het harige poezenvolk hier in huize meervilt! binnen no time dat gevilte vachtje in de smiezen hadden en het daarna permanent en praktisch 24 uur per dag bezet houdt. De meervilt!poezen ruiken derhalve dus ook naar schaap. Een goedgetrainde bordercollie zal op commando waarschijnlijk die twee mormels bijeendrijven als was het een minikudde bestaande uit twee wat eigenaardige gladharige longtailschapen.

Maar waar het nu eigenlijk om gaat is dat proefstukje van de eerste foto. Wat losse plukken van andere Schoonebeekers die hier en daar nog lagen heb ik uitgelegd op een stukje bruin naaldvlies en dat heeft op zondag met die tweede vacht 20 minuten meegedraaid in de viltmachine en was toen mooi vastgevilt op de naalvlies ondergrond. Daarna met ruim warm water uitgespoeld en bij de laatste spoelbeurt een flinke scheut conditioner erbij gedaan. Je merkt direct het verschil: zonder conditioner haakt het schapenhaar aan je handen en onderling aan elkaar vast, zodra er conditioner is bijgevoegd is alles zo soepel en gewillig als jij en elke kapper zou wensen. Na een rondje in de centrifuge en een kambeurt waren die paar viesbruinige plukken schapenhaar omgetoverd in een weelderig wit en schapenharig lapje. Op naar de drogist voor een megafles schapenconditioner!

m-vilte-kazlauskaite-nuno-felted-dress1

vilt?

Vilt? Vazlauskait? om precies te zijn, en nee dat is geen (blind) typefout en deze keer is het ook niet de poes die op het toetsenbord is gaan zitten maar de naam van een viltster uit Litouwen.  Nu is Vilt? natuurlijk een hele mooie naam voor een viltster maar in Litouwen betekent het hoop. Het Litouwse woord voor vilt is veltinis. De jurk hierboven is gemaakt door Vilt? en in april geeft zij bij Truus Huijbregts van FILT viltwerk twee gastworkshops van drie dagen waar je leert zo’n jurk te maken en er zijn nog plaatsen vrij. Ik houd meer van strakkere dingen en in maat 46 ziet zo’n jurk er toch echt heel anders uit. Maar het is mooi en vakkundig gemaakt en een goede gelegenheid iets te laten zien wat gemaakt is met de nuno vilttechniek. Bekijk meer werk van Vilt? op haar Flickr, koop zo’n jurk in haar Etsyshop of lees haar blog.