m-pizzakoerier-op-fietsm-wollige-pizza-met-rode-uienm-wollige-pizza-met-salamim-gewassen-pizza

pizza’s wassen

Het merendeel van de in Nederland geconsumeerde pizza wordt waarschijnlijk niet vers gebakken maar opgewarmd, bovenstaande pizza’s daarentegen zijn gewassen. Niet geschikt voor consumptie dus deze pizza’s maar de zeep gebruikt voor het vilten moet er wel uitgespoeld worden. De pizzabodem van wit naaldvlies is belegd met rode uien, tomaten, kaas, kruiden, salami met vetjes, ananas! zelfs bloemen en stukjes smurfen (blauw) allemaal van gekleurde Merinowol. Op uitnodiging van het Kinderatelier van NSO Kikkersprong was ik tijdens de schoolvakantie gastjuf vilten. De kinderen waren al een aantal dagen bezig met het pizzathema en hadden pizza’s getekend, geschilderd en gekleid en bij een heuse pizzeria eetbare pizza’s gebakken. Maar hoe leuk is om je eigen pizza te vilten? Je eigen pizza ontwerpen, woest schuimend vilten, uitspoelen en dan drogen in de zon terwijl de pizza fietskoerier ongeduldig rondjes rijdt? Heel leuk.

m-malevich-black-squares
m-foundation-lisa-klakulak-strongfelt-photo-mary-vogel

vierkant zwart en zeep

Net voor de vakantie was ik bij Dorie van Dijk voor de workshop ‘Sculpting Hollow Form’ van Lisa Klakulak. Lisa is niet iemand van happy accidents; ze weet precies wat ze wil en hoe ze dat vilttechnisch moet bereiken. Dat is de moeite waard want ze maakt indrukwekkend werk zoals ‘Foundation’. Een levensgrote holle ruggegraat geheel en al nat gevilt. Door te diferentiëren met verschillende densiteiten partiëel vilt en zo verschillende krimpingspercentages te bewerkstelligen weet ze vanuit een platte vorm driedimensionaliteit te creëren. Een hulpmiddel daarbij is haar ‘deck of cards’ zoals ze het zelf noemt. Een stapel zwarte gevilte proeflapjes met allemaal een verschillend gewicht per vierkante centimeter. Die lapjes deden me denken aan ‘Black Square’ van Kazimir Malevich. Niet enkel door vorm en kleur maar vooral door de viltsuprematie die eruit spreekt, als in totale beheersing van je materiaal. Overigens niet helemaal ’t soort suprematie zoals Kazimir het bedoelde maar associaties storen zich niet aan bedoeling.

Ander zwart kwam in de vorm van de zeep die Lisa gebruikt; Saboune el Beldi oftewel savon noir. Net als savon de Marseille gemaakt met olijfolie maar verzeept met potas in plaats van soda wat een zachte zeep oplevert. De zeep is niet echt zwart meer een donkergroenachtig bruin. Ik vond het erg prettig om mee te werken; zuinig in gebruik, niet te zepig en zacht voor mijn handen.

Ik was al in vakantie modus en heb geen foto’s gemaakt maar Kim Winter één van de internationale medecursisten heeft het hele proces goed gedocumenteerd.

Daphne Brasser

brasser in brabant

Op 23 oktober en 20 november geeft Daphne Brasser de workshop 3D viltpanelen bij meervilt! Kan je zolang niet wachten, woon je in het zuiden van het land of misschien wel in België? Op vrijdag vijf oktober is Daphne te gast in atelier ‘t Laagveld van Marleen Rijvers in het Brabantse Venhorst en geeft daar een workshop 3D viltpanelen. Er zijn nog plaatsen vrij dus neem contact op met Marleen en schrijf je snel in.

m-annemie-koenen-laarsm-charity-char_felt_collection_2009_020-1m-irene-van-der-wolf-dsc_0124m-lidwina-charpentier-p1050641m-jolande-van-luijk-img_18291m-maria-van-der-veen-harten-naaldgevilt

vilten in het Kruithuis

Van  22 januari tot en met 4 maart (uitgezonderd het Carnavalsweekend 18 t/m 20 februari) organiseert de Viltkontaktgroep hét Viltevenement in het Kruithuis in Den Bosch. Dit vanwege het twintig jarig bestaan van de Viltkontaktgroep. Naast een expositie met werk van de leden, een modeshow, lezingen en een verkoopmanifestatie worden er ook workshops georganiseerd. Onder anderen door:

m-annemie-koenen-laarsAnnemie Koenen van Wolwerkplaats Moeder Aarde. Oppervlaktestrukturen met nuno-, 3-d technieken en borduren. Op 6, 7 en 8 februari 2012. Voor meer informatie en om  je in te schrijven voor deze workshop klik hier.

m-charity-char_felt_collection_2009_020-1Charity van de Meer van Sharit by Charity. Garment Felting. Op 2 en 3 maart 2012. Klik hier voor meer informatie over deze workshop en om je in te schrijven voor deze workshop kan je ook hier klikken.

m-irene-van-der-wolf-dsc_0124Irene van der Wolf van Kunstwolf. Alles tussen twee lagen. Op 10 februari 2012. Meer informatie via de Kunstwolf website. Om je op te geven geven voor deze workshop mail direct naar Irene van der Wolf.

m-lidwina-charpentier-p1050641Lidwina Charpentier van viltinvilt. Workshop Zelfportret anders, van vacht tot beeld. Op 1 maart 2012. Voor uitgebreide informatie over deze workshop en ook om je hiervoor in te schrijven klik op deze link.

m-jolande-van-luijk-img_18291Jolande van Luijk van Fibreations. Workshop Cobweb/Transparant vachtvilten. Op 23 januari 2012. Inschrijven voor deze workshop kan via het contactformulier waar je direct komt via deze link.

m-maria-van-der-veen-harten-naaldgeviltMaria van der Veen van meervilt! Workshop naaldvilten. Op 2 en 3 februari 2012. Voor meer informatie over deze workshop naaldvilten en ook om je in te schrijven hiervoor kan je hier klikken.

Informatie over nog méér workshops en de tentoonstelling, de modeshow, verkoopmanifestatie en lezingen vind je op de website van de Viltkontaktgroep.

m-atelier-kleurkunst-kussen

kleurkunst

Na het vorige berichtje viel het me op dat er eigenlijk relatief veel meervilt!blogberichten onder de categorie geel vielen. En terwijl ik eigenlijk alle kleuren mooi vind is geel toch wel mijn laatste keus. Nu zijn het wel allemaal functionele gelen; kuikens, zonnetjes en herfstblaadjes zijn gewoon geel net als Guldenroede dat is. Maar geel is dus niet echt mijn lievelingskleur. Tenzij er een spoortje groen doorheen zit. Zoals het fluoriserende geelgroen wat Ellen van der Wiel van atelier KleurKunst heeft gebruikt in het blauwe kussen dat hierboven is afgebeeld - dat vind ik dus echt mooi. Of kleuren mooi of lelijk zijn heeft natuurlijk te maken met persoonlijke smaak maar het is ook altijd afhankelijk van de combinatie van kleuren die je gebruikt of dingen goed werken of niet. Meer vilten kussens, dekens en sjaals gemaakt door Ellen van der Wiel met behulp van haar GrooVi viltmachine kun je kopen in haar webshop of volg een workshop onder haar leiding en maak een deken of wandkleed en maak je eigen kleurkunst. In het oktobernummer van de vt wonen en in het vtwonenhuis op de woonbeurs is ook werk te zien van atelier KleurKunst.

Puur om te kijken wat nou de meest populaire kleur is hieronder nog een foto van werk van Ellen van der Wiel. Ditmaal ‘n bruine deken ‘Stroom’. Ben benieuwd welke foto het meest word aangeklikt.
 m-atelier-kleurkunst-deken

m-groepsfoto-door-herman

m-marianne-van-de-vijverm-jolande-van-luijkm-marije-kooim-maaike-van-leijen-vosm-caroline-kuiperm-petra-verhoevenm-cedrie-sikkensm-ingrid-garrodm-mariam-minka-de-weerdm-pieternel-drooglever-fortuynm-mieke-van-de-bout

felted rugs

Drie dagen achter elkaar vilten bij Dorie van Dijk in Nes aan de Amstel onder leiding van Mehmet Girgiç. Heel leerzaam, leuk en ook erg lekker dankzij de Turkse kookkunsten van Dorie en haar zuster. Op de eerste foto alle deelnemers met hun kleed aan het eind van dag drie. Ook op de foto; staand de tweede van links Dorie van Dijk en zittend de tweede van rechts Mehmet Girgiç. Daaronder alle kleden in diverse stadia van bewerking. Meer lezen en zien over deze workshop en die van 14/16 april? Kijk naast het weblog van Dorie ook op die van Atelier Colore, Filt Vilt Felt en Aukjes Atelier, de natuur als inspiratie .

m-mehmetgirgic-pomegranate

handwerk

Het is bijzonder maar de éérste dag dat de GrooVi 1500 viltmachine hier bij meervilt! staat kan ik er niet mee werken. Dan ga ik namelijk naar Nes aan de Amstel om bij Dorie van Dijk een driedaagse workshop te volgen onder leiding van de Turkse viltmeester Mehmet Girgiç. Niks lekker snel, makkelijk en gelijkmatig machinaal vilten maar noeste lichamelijke arbeid. De foto hierboven is van een viltkleed met granaatappelmotief gemaakt door Mehmet Girgiç zelf. Een motief met symbolische betekenis in verschillende culturen en bovendien een vrucht waarvan de gedroogde schil een plantaardige kleurstof oplevert.

m-harig-hart-valentijn

valentijn

Ook zo’n superzacht en wollig hart maken voor je allerliefste Valentijn? Of gewoon verliefd op vilt en zin om lekker te prikken?

Er zijn nog plaatsen voor de workshop naaldvilten aanstaande vrijdagavond 12 februari. Schrijf je in. Ben je niet zo romantisch en zou je liever leren hoe je bijvoorbeeld een monster kan vilten? Bijvoorbeeld ééntje zoals deze van Kit Lane. Ook dan ben je van harte welkom.

m-tuincentrum-kinderworkshop-5m-tuincentrum-meervilt-op-locatiem-tuincentrum-kinderworkshop-4m-tuincentrum-kinderworkshop-8m-tuincentrum-kinderworkshop-7m-tuincentrum-kinderworkshop-1m-tuincentrum-kinderworkshop-6

oud nieuws

Het was er nog niet van gekomen iets te schrijven over de kinderworkshop vilten die we op uitnodiging van Tuincentrum Overvecht op 11 november in Lisse hadden gegeven. Ter gelegenheid van de Kerstshow in het tuincentrum konden kinderen zich opgegeven voor een viltworkshop. Zo’n vijftig kinderen hebben allemaal een mooie viltige kerstkaart gemaakt. Woest prikkend of juist heel erg geconcentreerd waren steeds twee maal zes kinderen bezig om stukjes wolvilt met de Clover vijfnaaldsvilter vast te prikken op een briefkaartformaat lapje vilt . De ene kaart had een wat kerstiger thema dan de andere maar de kinderen (en hun moeders) waren er niet minder enthousiast om. En terecht want  hebben ze hebben allemaal mooie dingen gemaakt.

m-vilttapas

vilt en tapas

Twee vriendinnen van mij hadden een avondje natvilten met tapas voor vier personen geboekt. Gisteravond hebben we dus genoten van een lekker flesje roze Cava, witte, rosé en rode wijn vergezeld van onder andere gemarineerde kaas, zalmsalade met rucola, tonijnsalade, champignons met truffelkaas, runderstoof, köfte en nog veel meer en allemaal heel erg lekker! Al dit heerlijks van BiaBia.

De reuzengamba en de olijven hebben we niet opgegeten want die zijn van vilt. De garnaal is geheel met de naald gevilt, de olijven zijn kant en klare viltballetjes waar een gat in is gesneden en dat is dan weer opgevuld met een klein rood reepje kant en klaar naaldvilt.

Na de wijn en de tapas is er ook nog flink met de handen gewapperd: twee warme wollen hoeden en tasje voor de Iphone en een vilten opbergmandje wat overigens ook een heel leuk hoedje zou kunnen zijn. Niet echt goede foto’s, maar wel een heel erg leuke avond.

m-wapperendehandenm-vriendinnenm-resultaten