Europese merino potloodlont 27 micron

Merino potloodlont Europees

Is breien of haken met dikke lontwol je net wat teveel van het goede? Gebruik dan eens potloodlont! Net zo zacht en fluffy, maar minder dik. Zeg maar XL in plaats van XXL.

Terwijl gewone lontwol wel zo'n 4 tot 5 cm dik is, heeft potlood­lont ongeveer de dikte van… een potlood! De naam zegt het al. In plaats van brei/haaknaalden van wel 35 mm of meer, gebruik je naalden vanaf 20 mm. Daarmee krijg je dus een fijnere steek, maar het blijft lekker zacht en fluffy met veel volume. Ideaal voor mooie kussens, een zachte sjaal of een warme plaid die niet meteen verpletterend zwaar is.

Dit potloodlont heeft dezefde prima eigenschappen als onze gewone Europese merino lontwol. Het heeft alleen ongeveer een vijfde van de dikte. De wol wordt in de EU geproduceerd volgens bio-normen. Een mooie zachte wol die nu eens niet van de andere kant van de wereld komt!

Leverbaar in verpakkingen van 50 gram, 250 gram en in voordelige bumps van ongeveer 3 kilo (vaak to zo'n 10% minder, soms juist wat meer; bij de productie is dit niet zo precies af te wegen). De bumps zijn precies een mooie hoeveelheid voor een woondeken.

Prijzen potloodlont Europees
€   3,20
€ 11,00
€ 95,00

Kies een verpakking en een kleur:Prijs: 3,20 euro

LoadingBijwerken......

Meer informatie

Kleuroverzicht

Wil je een kleur in het echt zien? Vraag dan een kleurstaaltje aan.

Klik op de afbeeldingen hieronder om ze te vergroten

104 Europese merino potloodlont kleur 334
334

Woolly White

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 355
355

Natural Cream

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 303
303

Mustard

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 312
312

Carmine

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 313
313

Lipstick

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 305
305

Rose

104 Europese merino potloodlont kleur 306
306

Blush

104 Europese merino potloodlont kleur 314
314

Dusty

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 358
358

Lilac

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 326
326

Sky

104 Europese merino potloodlont kleur 369
369

Blue Lagoon

104 Europese merino potloodlont kleur 339
339

Mint

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 320
320

Beige

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 337
337

Silver

104 Europese merino potloodlont kleur 340
340

Titanium

NIEUW
104 Europese merino potloodlont kleur 341
341

Space grey

104 Europese merino potloodlont kleur 333
333

Charcoal Black

NIEUW

Productkenmerken

Europese merino potloodlont
Europese merino potloodlont 27 micron
Het potloodlont (boven) heeft ongeveer een kwart van de dikte van gewone lontwol (onder).

Een verantwoord product

Diervriendelijk en ecologisch verantwoord

Merinoschapen staan bekend om hun grote wolproductie van uitstekende kwaliteit. Maar wie dacht dat ze alleen ver weg gedijen, vergist zich. Oorspronkelijk komt het merinoschaap uit Noord-Afrika en Spanje, maar het wordt nu gehouden in de hele wereld, ook in andere Europese landen.

De wol van Europese merino’s is minder fijn dan van merino’s uit warmere gebie­den, zoals Australië. Maar verder heeft deze wol dezelfde uit­stekende eigen­schappen en hij is bovendien gegerandeerd mulesing-vrij en heeft een kleinere ecologische voetafdruk. De fijn­heid van 27 micron maakt de wol zeker zeer geschikt voor de meeste toepassingen. Kortom, een aantrek­ke­lijke wol én bovendien dier­vriendelijker en meer ecologisch verantwoord!

Biologisch

De schapen worden gehouden door kleinschalige familiebedrijven, die werken volgens de principes van biologische productie. Deze bedrijven zijn vanwege de hoge kosten echter niet allemaal bio-gecertificeerd. Daardoor kunnen we geen certi­ficering voor de wol afgeven. In het voorjaar van 2018 waren we op bezoek bij enkele van deze schapen­houders. Daar konden we met eigen ogen zien dat zij hun dieren goed verzorgen.

De geschoren wol wordt gewassen, geverfd, gekaard en gekamd door een bijna twee eeuwen oud bedrijf met een rijke historie. Dat bedrijf is echter wel helemaal van deze tijd, met moderne machines en een eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole. Het maken van milieu­vriendelijke producten is hier het uitgangs­punt. Ook dit bedrijf hebben we bezocht en mede daardoor hebben we er echt vertrouwen in dat onze Europese merino­wol op verant­woorde wijze wordt geprodu­ceerd.

Europese merino schapen Europese merino lontwol 27 micron Europese merino lontwol 27 micron Europese merino lontwol 27 micron

Hoeveel wol heb ik nodig?

We hebben een proefstuk gebreid met potloodlont (de hieronder afgebeelde sjaal):

Dikte pennen: 25 mm
Oppervlakte: 100 x 20 centimeter
Gebruikte hoeveelheid wol: 250 gram

Dat betekent dat je ongeveer 1250 gram per vierkante meter gebruikt. Nu kan je daarmee eenvoudig verder rekenen. Zo gebruik je bijvoorbeeld voor:

Een kussenovertrek van 50 x 60 cm:
0,5 x 0,6 = 0,3 m2 x 1250 gram = ca. 375 gram

Een plaid van 120 x 180 cm:
1,2 x 1,8 = 2,16 m2 x 1200 gram = ca. 2700 gram
(dat is dus ongeveer een hele bump van bijna 3 kilo)

Let op: dit zijn slechts benaderingen. Jouw manier van breien (of haken) kan anders zijn. Gebruik je dunnere of dikkere naalden, dan verbruik je ook meer of minder. Wil je het zeker weten? Maak dan altijd zelf een proeflapje.

Tips voor het gebruik

Hoe lang is die lont?

Wol wordt doorgaans verkocht per gewicht. Maar soms wil je weten hoe lang de lont is die je krijgt. De verchil­lende verpakkingen potloodlont bevat­ten de hieronder genoemde lengtes. Let op: dit ie een benadering. De lengte kan per kleur of per productie verschillen.

50 gram = ca. 10 meter
1 kilo = ca. 200 meter
Bump van 3 kilo = ca. 600 meter

Bestel voldoende!

Een natuurproduct als wol is niet altijd hetzelfde. Elke kudde, elk schaap, elk scheer­seizoen en elk verfbad is weer een beetje anders. Let er daarom op dat je voor je project voldoende wol in één keer bestelt. We kunnen namelijk niet garanderen dat je bij een volgende bestelling precies dezelfde kleur krijgt.

Kleurecht? Wasecht?

Voor deze lontwol worden moderne synthetische verf­stoffen van hoge kwaliteit toegepast. Deze hebben een grote kleur­kracht, ze zijn niet giftig en ze zijn zeer stabiel. Ze kunnen wel verbleken onder invloed van licht, zoals bij alle textiel het geval is. De mate waarin dat gebeurt is afhanke­lijk van de kleur. Ook door wassen kan de wol verbleken of kleur afgeven. Dat laatste merk je soms ook tijdens het vilten. Let vooral op bij felle, verzadigde kleuren. Draag werk­kleding die een vlekje mag krijgen!

Onze lontwol is natuurlijk NIET behandeld met Superwash chemi­caliën. Daardoor kan de wol door wassen wel krimpen en vervilten (wat ook de bedoeling is als je wilt vilten!). We raden overigens aan om XXL breiwerk niet te wassen. Zie ook onze pagina over XXL-breien

Europese merino potloodlont 27 micron Europese merino potloodlont 27 micron

Door verschillen in beeldschermen zijn de afgebeelde kleuren slechts een indicatie van de werkelijke kleur. Wol is bovendien een natuurproduct dat onderhevig is aan natuurlijke variaties die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke kleur na een verfbad.

XXXXX